In Nederland moet ze nog ontdekt worden, maar in Londen en Shanghai weten ze wel beter. Marion Tjin Tham Sjin werd onlangs in Londen uitgeroepen tot wereldzakenvrouw van het jaar. Omdat ze als de beste cultuurverschillen tussen China en het Westen weet te overbruggen, zegt ze in een interview met Paul van Liempt.

Met haar bedrijf Splendid China (ze is oprichter en eigenaar) helpt Tjin Tham Sjin bedrijven die zaken met China. Ze bestrijkt een breed terrein: van verkoop en communicatie tot sociale media en accountancy. “De Nederlandse export naar China groeit veel harder dan de totale Nederlandse uitvoer. Toch loopt Nederland achter op landen als Duitsland, Frankrijk en Italië. Daar is nog veel winst te behalen.”

Halfjaar Shanghai, halfjaar Appingedam

Tjin Tham Sjin, een Groningse met een Nederlandse moeder en een Chinese vader, opereert vanuit Appingedam en Shanghai. In beide plaatsen woont en werkt ze telkens een half jaar. “In China kennen ze alleen Amsterdam. Daarom zeg ik altijd dat Appingedam tot de metropool Amsterdam behoort. Het is tweeëneenhalf uur rijden, voor een Chinees stelt dat niets voor.”

In Londen deed ze veel internationale contacten op. Door de onderscheiding denkt ze dat haar bedrijf gaat vliegen. “Ik won het van een vrouw uit Tanzania die een internationaal advocatenbedrijf runt en van een Keniaanse vrouw die werkzaam is in de vliegtuigbranche. Geduchte tegenstanders, ik won het vooral op het onderdeel maatschappelijke relevantie.”

(Bron:RTL Z)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here