(Bron:cobouw.nl)

door: Ad Tissink

Een stad als een spons die de overgang van land en water markeert. Met dat voorstel dingen Powerhouse Company en Benthem Crouwel Architecten mee aan een internationale ontwerpwedstrijd voor een atletendorp voor de Aziatische spelen 2022 in Hangzhou.

Het 23 hectare grote ‘Olympisch’ dorp verrijst in een gebied dat nog maar net door landaanwinning is gewonnen op de zee. De waterhuishouding is daarom cruciaal en speelt een grote rol in het ontwerp van Powerhouse en BenthemCrouwel. Er is veel aandacht voor het vasthouden en tijdelijk opslaan van regenwater.

Hefboom voor duurzame ambities

Het atletendorp moet op die manier als hefboom fungeren voor de duurzame ambities van de grotere stad. Het bestuur van de stad aan de Chinese oostkust met een kleine tien miljoen inwoners heeft zich ten doel gesteld ècht duurzaam te worden. Dat betekent volgens de bestuurders niet alleen klimaatbestendig en energieneutraal, maar dat het ook een gezonde, aangename en gastvrije omgeving is.

Voor de gevels hebben de architecten die intensief samenwerken met Smartland landschapsarchitecten en het Chinese UAD  zich laten inspireren door bloedstenen. Dat zijn dieprode edelstenen die lokaal worden gevonden en veel verwerkt tot sieraden.  Door de kracht van stromend water zijn ze in de loop der eeuwen mooi afgerond en glad gepolijst.

Openbare gebouwen maken dorp toekomstbestendig

Behalve sportfaciliteiten en woningen omvat het atletendorp vijf openbare gebouwen: een jeugd activiteitencentrum, een bibliotheek,  een museum, een muziekcentrum en een winkelcentrum. Deze gebouwen  moeten er voor zorgen dat het dorp na de Aziatische spelen kan uitgroeien tot een levendig stadsdeel. Het totale bebouwde oppervlak beslaat 125.000 m2 verdeeld over 23 hectare.

Powerhouse en BenthemCrouwel werkten eerder samen aan een ontwerp voor een nieuwe terminal voor de luchthaven van Hangzhou. De uitslag van de prijsvraag wordt dit najaar bekend gemaakt. Ook Snohetta, SO-IL, Next, Jadric and Pelli Clarke Pelli zijn uitgenodigd om een ontwerp in te dienen voor het atletendorp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here