Bron:RTL Nieuws

Wie denkt dat zeemeerminnen alleen in sprookjes voorkomen, heeft het mis. Aukje Brand lijkt met haar speciale vissenstaart en lange haren onder water bijna een echte zeemeermin. Eind deze maand vertrekt ze naar China voor het wereldkampioenschap voor zeemeerminnen.

“De rust onder water, de zonnestralen zien, gewichtloos zijn. Het is bijna een soort meditatie, het is heel ontspannend”, vertelt de 33-jarige Aukje, die als zeemeermin door het leven gaat als Mermaid Brandy. Elke week ligt ze wel een keer met haar staart in het water. “Het is ook nog eens een goede manier van bewegen. Je krijgt er goede buikspieren van.”

Fotoshoots en kinderfeestjes

Tien jaar geleden maakt ze samen met een buurvrouw haar eerste staart, maar pas sinds een jaar of vier heeft ze de hobby weer opgepakt. “Ik doe veel fotoshoots onder water, of wordt ingehuurd voor kinderfeestjes. Ik heb zelfs in een duiktank gestaan tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam.”

Maar het is voor haar vooral ook een sociale bezigheid. Ze gaat vaak zwemmen met andere zeemeerminnen. “In mijn omgeving zijn we met zijn vijven. In het winterseizoen gaan we graag samen naar een duikcentrum in België.”

Kampioenschap

Het World Mermaid Championship in China is wel heel wat anders dan een bezoekje aan een zwembad in België. “Ik had nooit gedacht dat het zeemeerminnen me naar China zou brengen”, vertelt ze. Het kampioenschap wordt daar georganiseerd op een grote beurs waar zo’n half miljoen bezoekers op af komen. “Vorig jaar was er ook een kampioenschap, maar het is voor het eerst dat het zo groots wordt aangepakt. Ze hebben een heel groot aquarium gebouwd.”

Er doen tientallen deelnemers van over de hele wereld mee. Aukje is de enige deelneemster uit Nederland. “Ik denk dat het nog meer bekendheid moet krijgen en dat er volgend jaar meer animo is”, denkt de zeemeermin.

Choreografie onder water

Tijdens het kampioenschap, dat drie dagen duurt, zijn er allerlei onderdelen waarin de zeemeerminnen kunnen bewijzen dat ze het beste zijn in wat ze doen. “Zo moet je dertig seconden lang een choreografie onder water op muziek doen. Of je moet een langere afstand zwemmen onder water. Er wordt ook een fotoshoot in het aquarium gehouden.”

De Nederlandse zeemeermin probeert zich nu zo goed mogelijk voor te bereiden op het kampioenschap. Ze vertrekt 27 augustus naar China. “Ik krijg geen les, dus ik bedenk alles zelf. Ik doe inspiratie op van dansers en door filmpjes op YouTube. Maar vooral op het inhouden van mijn adem moet ik nog goed oefenen.”

Zeemeerminnenstaart

Wie het zeemeerminnen zelf ook wil uitproberen, heeft in eerste instantie een staart nodig. Die zijn niet goedkoop. “Een stoffen staart kost tussen de 300 en 400 euro. Een staart die helemaal van silliconen gemaakt is, heb je voor tussen de 2000 en 15.000 euro.”

Wie er nu een aanschaft, heeft in elk geval nog een jaar om te oefenen tot het volgende wereldkampioenschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here