Bron:lc.nl

Door:Jaap Hellinga 

Zuivelconcern Ausnutria en verpakkingsconcern Trivium bouwen voor 30 miljoen euro een nieuwe blikfabriek in Heerenveen.

De uitbreiding op het IBF-bedrijventerrein langs de A7 zat al een tijdje in de pijplijn. Al in 2017, toen het Sneker bouwbedrijf Jorritsma nog midden in de bouw van de melkpoederfabriek zat, broedde de Chinese opdrachtgever op plannen voor een nieuwe blikfabriek in Heerenveen.

Het beursgenoteerde Ausnutria (4000 werknemers, waarvan 700 in Nederland) exploiteert twee zuivelfabrieken in Heerenveen en een in Leeuwarden. De zuivelaar produceert voornamelijk voor de Chinese markt, waar consumenten grote waarde hechten aan melkpoeder afkomstig van Nederlandse koeien en geiten.

Ausnutria laat de blikverpakkingen voor zijn zuivelproducten nu nog aanrukken vanuit blikfabrieken in Hoogeveen en Leeuwarden. Trivium Packaging heeft wereldwijd meer dan zestig productielocaties en noemt zich marktleider voor zuigelingenvoeding in Europa.

Dichterbij

,,De nieuwe blikfabriek komt vlak bij onze productielijnen in Heerenveen te staan’’, vertelt An Moorman van Ausnutria. ,,Het is efficiënter om die blikproductie dichterbij te hebben’’, legt ze uit. ,,Het scheelt transportkosten en je kunt ‘just-in-time’ kijken hoeveel je moet maken. Wat Trivium teveel produceert, mag verkocht worden aan derden, maar Ausnutria heeft het eerste afnamerecht.’’

Ausnutria en Trivium delen de bouwkosten en hebben zich via een tienjarig contract aan elkaar verbonden. ,,Deze grote en belangrijke investering sluit heel goed aan bij Ausnutria’’, stelt topman Bart van der Meer.

150 miljoen blikken

Trivium zal vanuit Heerenveen de komende jaren 150 miljoen blikken produceren voor de zuigelingenvoeding van het zuivelconcern. De nieuwbouw betekent ook dat er nieuw personeel gezocht zal moeten worden.

Jorritsma begint in januari met de bouw van het complex, dat zo’n 10.000 vierkante meter zal beslaan. Het terrein is inmiddels bouwrijp gemaakt. De bouwer zal de blikfabriek naar verwachting eind 2020 opleveren.

Nieuwe banen

De nieuwbouw wordt volgezet met de modernste machines en moet in de eerste helft van 2021 operationeel worden. Volgens Moorman zullen er tussen de vijftig en zestig nieuwe productiemensen voor de verpakkingsfabriek nodig zijn. ,,Het is sowieso al heel lastig om in deze tijd aan personeel te komen. We zijn er heel intensief mee bezig.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here