Bron:boerenbusiness.nl

Door:Jeannet Pennings

Aardappelverwerker Aviko neemt de Chinese fritesfabriek Hongyuan Louis over. Hier wordt jaarlijks 50.000 ton diepgevroren frites geproduceerd. De overname volgt op een eerder gestrande samenwerking met een fritesproducent in China.

Voor de overname heeft Aviko, onderdeel van Royal Cosun, 90% van de aandelen verworven van Hongyuan Agriculture. Hongyuan Louis is een relatief jong bedrijf in Xilinhot, in het noordoosten van China. Aviko wordt eigenaar van de fabriek, de aardappelopslagplaatsen, een semiautomatisch koelhuis, het ketelhuis en de afvalwaterzuivering. Er werken ongeveer 170 mensen. Hongyuan Agriculture blijft met 10% van de aandelen betrokken, onder meer voor de inkoop van aardappelen.

Markt groeit jaarlijks 10%

Aviko geeft met de overname invulling aan haar groeiambities op de Chinese markt, zo meldt het bedrijf in een verklaring. “Met een gemiddelde marktgroei voor diepvriesfrites van 10% per jaar is China voor ons van groot strategisch belang”, zegt de nieuwe CEO Chris Deen. Opvallend was dan ook dat ruim een jaar geleden de samenwerking met Snow Valley Agriculture werd beëindigd. Daarmee kwam de lokale fritesproductie van Aviko in China te vervallen.

Prominente marktpositie

Wel beschikte Aviko nog over een vlokkenfabriek in de provincie Gansu in het noorden van het land. Daarnaast heeft de verwerker afgelopen jaren geïnvesteerd in een commercieel distributienetwerk voor diepgevroren aardappelproducten in China. “Met de acquisitie van Hongyuan Louis kunnen we onze positie verstevigen met moderne, lokale productiefaciliteiten”, zegt Deen. “Deze deal zal ons helpen een prominente marktpositie in China te verwerven en te behouden. ”

Volgens Aviko omarmen steeds meer Chinezen de westerse cultuur, mode en (eet)gewoonten. Aardappelen en aardappelproducten zoals frites worden daardoor steeds vaker onderdeel van de dagelijkse voeding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here