Bron:bndestem.nl

Door:Sjoerd Marcelissen 

OOSTERHOUT – Stop met de stedenband tussen de Chinese stad Nantong en Oosterhout. Dat voorstel brengen GroenLinks en Groen Brabant in tijdens de volgende gemeenteraadsvergadering. ,,Zet er gewoon een streep onder en klaar.”

De gemeente Oosterhout heeft sinds eind vorig jaar een officiële band met Nantong, dat inclusief voorsteden ruim 8 miljoen inwoners telt. De samenwerking werd afgelopen najaar bekrachtigd tijdens een reis, waar burgemeester Mark Buijs en wethouder Robin van der Helm bij waren.

,,China is een land met een samenleving zoals wij die absoluut niet willen”, zegt Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks). ,,Als je het niet eens bent met de regering sturen ze je, in het zachtste geval, naar een heropvoedingskamp.”

Slechte reputatie

Hij wijst verder op de slechte reputatie van het land op het gebied van persvrijheid, rechtspraak en vrijheid van meningsuiting. ,,Het verbod op vrije meningsuiting heeft ertoe geleid dat de ontdekkers van het coronavirus de mond zijn gesnoerd. Doordat het regime deze uitbraak onder de pet kon houden, heeft het virus zich snel verspreid.”

Mensenrechten

De gemeente Oosterhout kwam eind dit jaar met een document over de voordelen van de stedenband. Zo zou er een match zijn op logistiek gebied en biedt de Chinese samenwerking kansen voor Oosterhoutse Container Terminal. Daarnaast heeft Nantong dezelfde uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en zorg. Van der Zanden betwijfelt het nut van de stedenband. ,,Ik vraag het me werkelijk af. Er komen zoveel steden daar in China over de vloer.” Burgemeester Buijs gaf eerder aan dat de mensenrechten op nationaal niveau moeten worden besproken. Van der Zanden: ,,Toch kan Oosterhout duidelijk zeggen: wij nemen heel duidelijk afstand van dit land.” ,,Ze werken daar met een een-partij-denkrichting, daar ben ik geen voorstander van”, zegt Cees Noltee (Groen Brabant).

Coalitiepartij VVD gaat het voorstel niet steunen. ,,De timing is niet goed”, zegt Paul Wesel. ,,In deze tijd hebben we één gemeenschappelijke vijand en dat is corona. Dit is iets om het over een later moment over te hebben. Ik vind wel dat kritisch moeten kijken naar de relatie met onze zusterstad.”

Mondkapjes

Oosterhout kreeg eerder 6000 mondkapjes toegestuurd vanuit Nantong. ,,In deze tijd van crisis leer je je vrienden kennen”, zei Buijs eind maart daarover. ,,Terwijl ze in China beginnen op te krabbelen, aarzelen ze geen moment om te helpen waar kan. Zo zie je maar weer: soms komt hulp uit onverwachte hoek en dat is nu China.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here