(Bron:hollandone.nl)

door:Xiaofei Huang

De Chinese provincie Shan Dong staat bekend om twee dingen: als geboorteplaats van Confucius en zijn keukenspecialiteiten. Van de laatste wordt De Zhou Pa Ji – de stoofkip van De Zhou – gezien als een van de culinaire toppunten in China. Over deze befaamde gerecht zwerven er veel verhalen rond: zo zou het horen tot de verplichte jaarlijkse contributies aan de keizerlijke keuken en reisde Song Qingling, toemalige vice-voorzitter van China , regelmatig naar De Zhou om de authentieke stoofkip voor voorzitter Mao af te halen. In China valt het zelfs onder de officiële categorie“immaterieel cultureel erfgoed”.

De fijngeurige, goudrode stoofkip is al een tijd aanwezig in Nederland. Deze wordt in Nederland vers geproduceerd door Qilu Food BV. Het bedrijf werd opgericht door gebroeders Qiu. De broeders hebben hun jarenlange ervaring in de voedselindustrie gebruikt om een optimale recept te vinden die geschikt is voor zowel de Chinese migranten als de autotone Nederlanders. Het resultaat is de De Zhou Braised Chicken die nu in de toko’s te koop zijn.

De broeders Qiu hoopt met een serie producten de authentieke Chinese keuken meer faam te zorgen buiten China. Ze hopen dat de stoofkip niet alleen door haar Chinese fans geconsumeerd wordt, maar uiteindelijk ook terechtkomt op de eettafels van de niet-Chinezen. Zo hopen ze ooit de product te kunnen verkopen in de Nederlandse supermarkten. Om dit te bewerkstelligen werkt Qilu Food samen met de Nederlandse voedselproducenten om de kip op de markt te brengen.

“De productiekosten zal enigszins aan de hoge kant zijn,” zegt Qiu, “maar op deze manier kunnen wij de veiligheid en de kwaliteit garanderen. De NVWA staat bekend om haar strenge regels en controles, maar juist daardoor kunnen wij de producten met vertrouwen op de markt brengen.”

Volgens Qiu zijn slechts enkele specerijen uit China geïmporteerd, overige ingrediënten zoals kip, olie en zout komen gewoon van de Nederlandse grond. Het hele productieproces vindt plaats in Nederland en wordt streng nagekeken.

Veiligheid is de eerste kwaliteit van deze stoofkip. De tweede kwaliteit is dat we zelf de kippen uitkiezen op de fokkerij. Ter plekke worden ze geslacht om de uiterste versheid te garanderen. Men gebruikt in Nederland vooral bevroren kippen in de grill-rooms en een kieskeurige tong zoals die van een Chinees proeft meteen dat het niet vers is. Hier hoef ik uiteraard niks meer aan toe te voegen. De bereiding is vrij complex en kan wel meer dan 12 uur duren. Wij monitoren elk onderdeel van de bereiding en zijn pas tevreden als ieder grammetje kipvlees smaakvol is en zelfs de botten zijn zacht genoeg om te eten. Bij de bereiding zijn er ook speciale medicijnkruiden gebruikt waardoor de kip ook geneeskundige effecten heeft. Dat zijn dus die geleiachtige dingen die erin zitten.”

Op dit moment is De Zhou-stoofkip verkrijgbaar in Orientals en www.myeushop.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here