Bron:ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs stond vrijdag in het rood. Ook de andere Europese beurzen gingen verder omlaag na de verliesbeurt een dag eerder. De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China, na de aankondiging van een nieuwe omstreden veiligheidswet in Hongkong door Peking, zorgden voor terughoudendheid bij beleggers. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde dat de Verenigde Staten „sterk zullen reageren” als China de wet invoert.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent lager op 516,34 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 684,56 punten. Parijs en Frankfurt verloren tot 1,4 procent. Londen zakte 1,8 procent. De Britse detailhandelsverkopen zijn in april in recordtempo gedaald vanwege de lockdownmaatregelen.

De Chinese premier Li Keqiang liet tijdens het Nationale Volkscongres weten nieuwe wetten te gaan instellen om de „nationale veiligheid” in Hongkong en Macau te waarborgen. Peking wil met de wet vooral meer grip krijgen op de anti-Chinese en pro-democratische protesten in Hongkong. Ook liet China zijn groeidoelstelling voor de economie dit jaar los vanwege de coronacrisis.

Grootste daler in de AEX was techinvesteerder Prosus met een verlies van 3,7 procent. Betaalbedrijf Adyen ging aan kop met een winst van 1 procent. Philips zakte 1 procent. Een groep van vijf Turkse bedrijven wil volgens de Turkse krant Sabah een bod doen op de Philips-divisie die huishoudelijke apparaten maakt. De Turkse overheid zou zich achter het plan hebben geschaard. De huishoudtak van Philips zou volgens kenners tussen de 2,3 miljard en 3,7 miljard euro op kunnen brengen.

In de MidKap zette Altice Europe (min 3,3 procent) de daling voort ondanks een adviesverhoging door HSBC. Het Franse kabel- en telecombedrijf kelderde een dag eerder al bijna 14 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

In Parijs zakte Renault 3,5 procent. Nissan, de Japanse partner van de Franse automaker, wil naar verluidt wereldwijd 20.000 banen schrappen vanwege de coronacrisis. Burberry klom 1,7 procent ondanks een forse omzetdaling in het afgelopen kwartaal. Het Britse modehuis schrapt het dividend om zijn kaspositie te versterken. De Britse banken HSBC en Standard Chartered, die veel zaken doen in Hongkong, verloren dik 5 en bijna 4 procent.

De euro was 1,0915 dollar waard tegen 1,0954 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 6,5 procent tot 31,70 dollar. Brentolie kostte 5,1 procent minder op 34,21 dollar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here