Daniëlle Futselaars tekening van de planeet Kepler 452b werd wereldberoemd. Nu wordt het boek van de Arnhemse over het heelal vertaald in het Engels, Russisch en Chinees.

Ze is gewend aan thuis werken. ,,Voor anderen is het misschien nieuw, maar als illustratrice ben ik niet anders gewend”, zegt Daniëlle Futselaar. Ze heeft een rustige werkplek in haar woning in de Arnhemse wijk ’t Cranevelt.

Tekeningen van planeten, sterren, maar ook van draken en elfen hangen om haar heen. Twee katten zijn altijd in de buurt. Toch zijn sinds corona ook voor Futselaar de dagen anders.

U zult toch wel bang zijn, net als iedereen?
,,Zeker wel. Maar het heeft een tijdje geduurd voordat ik deze surrealistische, nare droom als realiteit kon accepteren. Als ik ’s ochtends wakker word, denk ik ‘Er is iets…oh ja. Corona’. Met mijn ouders in Zeeland, die in de 70 zijn, heb ik intensief contact.

Het is een moeilijke tijd. Maar ik ga er ook van uit dat we hieruit komen en dat we de draad weer oppikken en doorgaan. Mijn man Anton, die it-manager is, werkt ook thuis. Dat vind ik dan weer erg gezellig.’’

Er is meer wat tot vreugde stemt. Uw boek ‘Het Heelal’, dat vorig jaar uitkwam, wordt meteen vertaald in het Engels, Russisch en Chinees. 
,,Ik vind het geweldig. Het is het eerste boek dat ik zelf geschreven heb. Als illustratrice heb ik tekeningen gemaakt voor een stuk of vijftien kinderboeken, maar die boeken waren van iemand anders. Nu heb ik tekst én beeld gemaakt.

,,Uitgeverij Clavis, waarvoor ik al vaker getekend had, wilde een serie maken met informatieve boeken voor kinderen van ongeveer 10 jaar oud. Denk aan onderwerpen als het heelal, de oude Grieken, oceanen. Zaken waar je juist als kind, met al je verbeelding, helemaal in op kunt gaan.

Maar die serie kwam niet van de grond. Wat er gemaakt was, was behoorlijk saai. Toen heb ik gevraagd: mag ik het eens proberen? En dan niet alleen de tekeningen, maar ook de tekst.”

Dus u kunt schrijven?
,,Dat blijkt zo te zijn. Althans: zie mij als een beginnend schrijfster. Je moet geen roman van me vragen. Maar het boek zit ook barstensvol tekeningen, hoor. Zo is het een smakelijk geheel geworden, al zeg ik het zelf. In september is het boek uitgekomen.”

Waar gaat het over?
,,De eerste helft is een spannend verhaal van een jongen en een meisje die in Amerika bij de lancering van een raket mogen zijn, maar dan per ongeluk mee de ruimte in gaan. Dat is toch iets waar elk kind van droomt? Ze beleven allerlei spannende avonturen. Zo probeer ik de fantasie van de kinderen aan de gang te krijgen.”

Ik kan me het helemaal voorstellen. Ik was kind in de Apollotijd en droomde dat ik ruimtevaarder was. De raket stond bij ons op het schoolplein. Hoe is de tweede helft van het boek?
,,Die is puur informatief. Dan leer je alles over de zon, de sterren, buitenaards leven. Wist je dat beerdiertjes in de ruimte kunnen overleven? Dat zijn kleine meercellige beestjes die je bij ons vaak in de dakgoot vindt.

Een mens leeft na een minuut al niet meer. Buitenaards leven kan best een heel andere vorm hebben dan die van de mens, wil ik maar zeggen.” 

Bestaat buitenaards leven?
,,Wij zijn er ook. Dat is het enige wat ik kan zeggen.”

U bent in 2015 beroemd geworden met een tekening van een planeet waarop buitenaards leven zou kunnen bestaan, Kepler 452b. Dat die planeet er is, was wereldnieuws. Uw tekening is niet alleen afgedrukt in ‘De Gelderlander’, maar ook in ‘The New York Times’, ‘National Geographic’ en ‘Nature’.
,,Ik wist van die planeet voor de rest van de wereld ervan had gehoord. Er zijn geen foto’s en Nasa en Seti, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, wilden bij de publicatie van hun ontdekking een tekening laten zien. Ik had al eerder voor ze gewerkt. Voor elke tekening krijg ik hele series mails met instructies, tot alles precies klopt.

Dat ik voor Nasa en Seti mocht werken, dank ik aan een enthousiaste mail die ik ze ooit had gestuurd na een televisieprogramma. De astronoom Seth Shostak met wie ik contact kreeg, bleek aan de universiteit van Groningen te hebben gewerkt en Nederlands te spreken. Zo kwam van het een het ander.”

U hebt een romantische stijl. Als ik uw tekeningen zie, wil ik weer met die raket mee.
,,Mijn stijl is heel geschikt voor kinderen, denk ik. Ze kunnen er bij wegdromen. Ik houd ook van fantasy en heb illustraties gemaakt van elfen en draken. Er is niets zo heerlijk als opgaan in je fantasie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here