Bron:srherald.com

De tijd om één van de laatste reizen naar het buitenland te moeten brengen vóór het einde van de zittingstermijn van president Desi Bouterse, was aangebroken. De president zei dat de keus gemaakt moest worden tussen onder andere landen als Rusland, Marokko, China en Cuba. “Uiteindelijk werden het China en Cuba”, aldus de president zondag tijdens een persconferentie naar aanleiding van zijn recente bezoek aan China.

“De datum van vertrek op 25 november is ongelukkigerwijs gevallen”, meent Bouterse. Het is desondanks hem gelukt om zijn programma af te werken. In China zijn gesprekken gevoerd over hoe de samenwerking tussen beide landen te versterken.

Minister Beighle-Pollack van Buitenlandse Zaken geeft aan dat dit het eerste bezoek op staatshoofdenniveau is aan China, sinds de afgelopen twintig jaar. Er zijn in totaal veertien samenwerkingsovereenkomsten getekend. Deze zijn gespitst op verschillende ontwikkelingssectoren. Vervolgens zei de bewindsvrouw dat Suriname een schenking van US$ 14 miljoen voor een road monitoringsproject heeft ontvangen, welke volgend jaar afgerond moet zijn.

Ook op het gebied van de landbouw zijn donaties ontvangen, bestaande uit: tien pick up-trucks, twee graafmachines, zestien tractoren, honderd waterpompen alsook technische bijstand verlenen voor onderhoud van deze goederen. Vanuit China is de toezegging gedaan om sociale projecten in Suriname te blijven ondersteunen.

Tijdens een business lunch is breedvoerig gesproken over investeringsmogelijkheden in Suriname. Een groot bedrijf op het gebied van Solar energie is bereid gevonden binnenkort af te reizen naar Suriname om het binnenland te helpen met het energievraagstuk.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei dat Suriname US$ 12.3 miljoen schuld kwijtschelding heeft gehad. Dat wordt volledig toegejuicht. Verder is er een leningsovereenkomst getekend voor het upgraden van JAP-luchthaven.

President Bouterse zei desgevraagd dat de kwijtschelding een spontane actie vanuit China was. Het is volgens het staatshoofd geen unicum bij staatsbezoeken. Ten aanzien van gestes gedaan door China, zei het staatshoofd dat wordt verwacht dat Suriname het tempo opvoert, als het aankomt het tot stand brengen van verdere ontwikkeling van de desbetreffende sectoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here