Bron: BN DeStem

Door:Paul Verlinden

Sinds 2007 gaan Bredase delegaties regelmatig naar Yangzhou. Maar leveren die bezoekjes aan de Chinese stad ook wat op? Burgemeester Paul Depla geeft er een interview over. Met tegenzin.

In Breda staat binnenkort een Chinees paviljoen. Een cadeautje van de stad Yangzhou vanwege de tien-jarige stedenband met Breda. Burgemeester Paul Depla en wethouder Paul de Beer waren vorige week in Yangzhou om het jubileum te vieren. Eerder dit jaar was er ook al een Bredase delegatie op bezoek, evenals eind 2018.

Die laatste twee reizen kostten de gemeente 41.900 euro. Hoe duur de reis vorig week was, is nog niet bekend, maar inclusief meereizende ambtenaren, gaat het al snel om 12.000 euro, zegt Depla desgevraagd. Eerder dit jaar gaven Depla en wethouder Boaz Adank ook een interview over China aan deze krant. Toen ging het over algemene bevindingen en werden enkele resultaten genoemd.

Dit nieuwe interview is bedoeld om helder te krijgen wat de band in al die jaren concreet heeft opgeleverd. Depla heeft er niet veel zin in. “Gaan we nu nog eens overdoen wat we een half jaar geleden hebben gedaan?” Ook de eerste vraag leidt al gelijk tot irritatie.

U viert tien jaar stedenband, maar in 2007 ging uw voorganger Peter van der Velden al naar Yangzhou om een vriendschapsband aan te gaan. Dat is dan toch al 12 jaar?

“Dit lijkt wel een vraag van een schoolkrant. Het mag toch duidelijk zijn dat er eerst contact is gelegd en dat toen twee jaar later een overeenkomst voor de stedenband is gesloten.”

Daarna somt Depla de bezoeken op van Breda aan China. Enkele keren betrof het een handelsmissie in Brabants verband. Want de provincie heeft al 25 jaar een band met de provincie Jiangsu en Eindhoven heeft een nog langere historie met de stad Nanjing. Verder is Breda vooral in Yangzhou geweest om overeenkomsten te tekenen over uitwisseling van kennis en ervaring. In totaal gaat het om tien officiële bezoeken.

Anders dan de stedenband met Wroclaw in Polen, die een historische achtergrond heeft, gaat het contact van Breda met Yangzhou over economische meerwaarde…

Depla onderbreekt de vraag. “Dat is een hele smalle blik. Breda zit daar in Brabants en regionaal verband. En het gaat bijvoorbeeld ook over kennisuitwisseling op het gebied van watertechniek. Als overheid moet je dan mee gaan om de deuren voor Brabantse Delta te openen. Het waterschap kan daar veel opsteken. In Yangzhou wonen 4,75 miljoen mensen en er is daar net zo veel kilometer riolering als in de stad Breda.”Oh? Dat kan twee dingen betekenen: ze lozen daar hun behoefte in het open veld óf ze zijn heel efficiënt.

Met stemverheffing: “Dat is Westerse arrogantie. Alsof ze in China op straat poepen! Ze hebben daar een heel goed systeem en daar kunnen wij veel van leren.”

Terug naar de economische meerwaarde. Sinds 2007 wordt gezegd dat de band met Yangzhou goed is om investeerders uit China hierheen te halen. Hoeveel Chinese bedrijven zijn sindsdien naar Breda gekomen?

“Niet zo veel, misschien drie.”

Dat zijn kleine handelsbedrijfjes. Niet de grote investeringen die in het vooruitzicht zijn gesteld.

“Kijk naar de regio Eindhoven, daar zijn zeker dertig bedrijven die investeringen uit China halen. Maar hoe lang is Eindhoven daar al niet mee bezig? West-Brabant is interessant voor Yangzhou omdat ze daar erg gefocust zijn op agrofood en op logistiek en daar zijn wij hier goed in. Je moet in die relatie blijven investeren. Inmiddels bezoekt Yangzhou ons vaker dan dat wij daar heen gaan.”

Bij het gesprek is ook adviseur internationalisering Marcella Hooglander van de gemeente aanwezig. Zij breekt even in: “Tot 2015 waren we er meer op gericht om Chinese bedrijven naar hier te halen. Dat bleef achter bij de verwachtingen. Sindsdien richten we ons meer op de kansen voor onze bedrijven in China.”

Depla: “In 2021 is er een grote Floriade in China. Wij openen de deuren voor organisaties als Treeport in Zundert. Die kunnen zich daar presenteren en dat kan weer tot opdrachten leiden.

Maar wat heeft het tot nu, sinds 2007, opgeleverd dat Breda zich in China inspant voor Brabantse bedrijven en organisaties?

“Brabantse Delta doet veel aan kennisuitwisseling. En de BUas, onze university mag er bijvoorbeeld onderzoek doen, wat er toe kan leiden dat Chinese toeristen naar hier komen. Die investeringen worden nu gedaan, maar we gaan daar over een tijd pas de vruchten van plukken.”

Welk concrete successen kan Breda zelf vieren naar aanleiding van de stedenband?

“Vorige week is er een Breda Photo-tentoonstelling geopend in Yangzhou. In een stad van 4,75 miljoen mensen kan Breda zich profileren en zo interessant worden om te bezoeken”.

Is het niet effectiever om zo’n expositie in Parijs of Londen te houden? Ook grote steden en veel dichterbij.

“Alsof Breda Photo alleen in China actief is. Die vraag doet trouwens niet ter zake. Het gaat nu over Yangzhou. Niet over Parijs.”

In het persbericht over de laatste reis zei u dat Breda en Yangzhou kennis kunnen delen omdat het beide historische steden zijn. Wat heeft u op dat vlak gedeeld?

“We zijn hier bijvoorbeeld goed in combineren van oud en nieuw, zoals het Nassauhotel. In China zijn ze eerder geneigd oude gebouwen te slopen. Zij kunnen van ons leren wat er óók mogelijk is.”

En wat heeft de laatste reis verder nog opgeleverd?

Depla is er wel klaar mee en zegt kortaf: “Helemaal niks. Behalve dat ik snipverkouden ben geworden.”

Prijsvraag voor paviljoen

Om de tien-jarige stedenband te vieren heeft Breda aan Yangzou een waterspeelplaats voor kinderen cadeau gedaan. De Chinezen hebben Breda een paviljoen geschonken. Het is een open constructie op vier palen met daar boven een pagode-vormig dak. “Je kan er in staan. Het is open zodat je de blik naar buiten kunt richten. Het staat symbool voor de verbinding met de buitenwereld”, aldus Depla. Waar het paviljoen komt te staan in Breda is nog niet bekend. De gemeente overweegt daar een prijsvraag voor uit te schrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here