Bron:BNR

Eind 2017 werd bekend dat er wereldwijd bijna 7.000 banen geschrapt gingen worden bij Siemens en ook in Hengelo ging een fabriek dicht. Banen staan onder druk en volgens CEO Siemens Nederland Hans Winters komt dat voornamelijk omdat het in de markttakken van olie en gas, met name centrale energieopwekking, minder gaat in Europa. Daarnaast voelt Siemens nu ook de impact van mondiale, geopolitieke handelsspanningen, zoals die tussen Amerika en China.

Vorige maand presenteerde Siemens de kwartaalcijfers in Duitsland. De winst is lager dan verwacht door slechte prestaties van de industrie. De maakindustrie zit in zwaar weer in Duitsland. ‘We moeten ons niet in een crisis praten, maar we moeten wel realist blijven’, zegt Hans Winters. Er is een overcapaciteit op de markt. Die werd normaal altijd door de markt geabsorbeerd. Maar door de verstoorde handelsgesprekken tussen Amerika en China gebeurt dat niet meer.

China

China is nu een grote onzekerheid. Duitsland exporteert 7 procent naar China en is daar dus afhankelijk van. Op korte termijn heeft dat gevolgen voor grote bedrijven als Siemens. ‘Dat heeft het al. Wij zien heel duidelijk, met name in onze Duitse short-cycle business dat de groei afneemt. Wij zijn daar dus zeker niet van uitgesloten’, stelt de CEO van Siemens Nederland.

Geopolitiek

Wat Siemens daaraan kan doen is ook regeringsleiders op de hoogte houden en aan te geven wat de gevolgen kunnen zijn van mondiale, geopolitieke spanningen voor het bedrijf. ‘Het protectionisme en het zoeken naar tariefoorlogen is langs onze kant absoluut geen oplossing van het probleem’, zegt Winters.

Luister de uitzending van Zakendoen terug en kom te weten wat CEO van Siemens Nederland, Hans Winters, vindt van de reorganisatie van Siemens en waarom hij niet kan wachten om in de energietransitie een versnelling hoger te schakelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here