Bron: ANP

PEKING – De sprong van de Amerikaanse techreus Facebook om zijn eigen cryptomunt libra te creëren moet onder toezicht van monetaire autoriteiten worden geplaatst. Daarvoor pleit Mu Changchun, adjunct-directeur van de betaalafdeling van de centrale bank van China. Zijn kritiek volgt kort op een kritische blik op de ontwikkeling door bestuurders bij de Europese Centrale Bank (ECB) en de Britse toezichthouder.

Mu wees er op dat libra-transacties, net als betalingen met andere cryptomunten, niet beperkt worden door landsgrenzen en dat digitale munten gebruikt kunnen worden voor leningen. Ze zouden het monetaire beleid kunnen verstoren en valutarisico’s met zich mee kunnen brengen in economieën met een wisselvallige lokale munt.

Facebook heeft volgens Mu bovendien niet duidelijk gemaakt hoe het zich inzet tegen financiering van witwaspraktijken en voor het bestrijden van terrorismefinanciering. Ook is niet bekend hoe Facebook privacy van zijn gebruikers zal beschermen. Hij denkt dat de munt niet duurzaam zal zijn zonder de steun en het toezicht van centrale banken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here