Bron:finanzen.nl

De Chinese centrale bank (PBoC) is zo goed als klaar om een eigen digitale overheidsmunt uit te geven. Het nieuws komt net nu centrale bankiers erg sceptisch zijn over de plannen van Facebook met libra.

Mu Changchun is adjunct-directeur van de betalingsafdeling van de People’s Bank of China’s (PBoC). De virtuele valuta van de PBoC is bijna klaar voor vrijgave, vertelt hij. De munt zou door de PBoC en commerciële banken in omloop kunnen worden gebracht.

Digitale yuan

Onderzoekers van de bank werken al vijf jaar aan de munteenheid, meldt nieuwssiteCNBC. Het opvallende nieuws van de plannen van China krijgt ook aandacht van persbureaus als Bloomberg en Reuters.

Tegenhanger voor libra?

De Chinese digitale munt komt net nu centrale bankiers een sceptische houding aannemen ten aanzien van de cryptografische plannen van Facebook.

Facebook maakte half juni de eerste details van zijn libra crypto-project bekend. China lijkt toen extra vaart te hebben gezet achter de ontwikkeling van een eigen digitale munt.

De voormalige gouverneur van de PBoC Zhou Xiaochuan zei begin juli dat Facebook’s libra een bedreiging vormt voor betalingssystemen en de nationale valuta. Hij betoogde ook dat de Chinese regering zich goed moet voorbereiden. Zhou stelde verder voor dat ook commerciële partijen zouden kunnen worden toegestaan om ‘digitale yuans’ uit te geven, meldt crypto-nieuwssite Coindesk.

Facebook’s libra zou onder toezicht van de centrale bank moeten komen, zei de PBoc vorige maand ook.

De PBoC is niet de enige centrale bank die de mogelijkheid onderzoekt om digitaal geld uit te geven als alternatief voor contant geld. Ook de Zweedse Riksbank kijkt ernaar.

Techniek Chinese crypto nog niet helder

De PBoC zei dat de bank niet uitsluitend op een blockchain-technologie wil vertrouwen voor de eigen digitale munt. Die blockchaintechnologie ligt ten grondslag aan de bekendste cryptovaluta, de bitcoin.

Coindesk dook in de 52 patenten die zijn ingediend door het Digital Currency Research Lab van de PBoC. Die patenten geven volgens de crypto-site een indruk van de mogelijke werking van de ‘digitale yuan’. Er zou sprake zijn van een technologie die een digitale valuta uitgeeft en een digitale portefeuille, een ‘wallet’ om valuta op te slaan en te verhandelen.

De digitale valuta zou worden uitgegeven door de centrale bank of door een geautoriseerde partij en zou decentraal door gebruikers op te slaan zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here