Bron:Belga

China heeft vandaag de laatste satelliet van zijn Beidou-navigatienetwerk succesvol in een baan om de aarde gebracht. Daarmee is de globale dekking van de Chinese rivaal voor het Amerikaanse gps-netwerk bereikt, heeft de Chinese overheid bekendgemaakt.

De satelliet is gelanceerd in de provincie Sichuan, aldus het staatsnieuwsagentschap Xinhua. Het was de tweede poging om de raket de ruimte in te schieten door eerdere technische problemen. Het Beidou-project kostte 10 miljard dollar of 8,8 miljard euro en is sinds de jaren 1990 in ontwikkeling. De eerste satellieten kwamen in 2000 in een baan om de aarde.

Militaire onafhankelijkheid

Het Beidou-netwerk zou onder andere bedoeld zijn om China onafhankelijk te maken van de Verenigde Staten en hun gps-systeem, mocht er ooit een militair geschil zijn tussen de twee landen.

De eerste generatie van het netwerk dekte enkel China. De tweede generatie breidde die dekking uit naar de regio van de westelijke Stille Oceaan. In 2015 begon de ontplooiing van de derde generatie van satellieten. Beidou-3 staat in voor wereldwijde dekking. De laatste satelliet die in een baan om de aarde is gebracht, is de 30ste voor Beidou-3 en de 55ste over alle drie generaties heen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here