Bron:Telegraaf

Door:Eeefje Rammeloo

SHANGHAI – Sihanoukville was ooit een pittoresk Cambodjaans kuststadje, nu is het een massale, zanderige bouwput.

In Chinese karakters staan de namen van projectontwikkelaars langs de weg. Vanuit de diepzeehaven van Sihanoukville rijden vrachtwagens binnenkort over een nieuwe snelweg naar de hoofdstad Phnom Penh. Cambodja is een van de landen die gretig gebruik maakt van de kansen die het Chinese Belt and Road Initiatief (BRI) brengt.

Dat Phnom Penh consequent achter Beijing staat in de territoriale ruzies over de Zuid-Chinese Zee, is geen toeval. Het is meer regel dan uitzondering dat China de Nieuwe Zijderoute gebruikt om invloed uit te oefenen op buitenlandse regeringen. Kritiek over die strategie, waarin economische en politieke belangen in elkaar overlopen, komt nu niet meer alleen van Europeanen. Zo protesteerden deze week duizenden mensen in Myanmar tegen een dam ter waarde van 3,6 miljard dollar die met steun van China wordt gebouwd.

Het imago van de Nieuwe Zijderoute verdient een schoonmaakbeurt en die krijgt ze tijdens het BRI Forum, donderdag en vrijdag in Beijing, waar vertegenwoordigers van 37 deelnemende landen bij elkaar komen. De Nieuwe Zijderoute, Nieuwe Stijl zal bescheidener van toon zijn en het etiket BRI mag niet meer lukraak op ieder project worden geplakt. Maar de belangrijkste aanpassing is dat corruptie niet langer getolereerd wordt. Zo’n zero-tolerancebeleid kondigde Xi Jinping al in 2017 aan, maar bleek nogal een opgave. De meeste BRI-projecten vinden plaats in nog onderontwikkelde landen waar zelfverrijking dagelijkse kost is.

De Cambodjanen kijken gelaten toe hoe Chinezen hun kustlijn overspoelen, terwijl Europese leiders een manier zoeken om hun strategische economische sectoren buiten Beijings bereik te houden. Tegenover alle critici staan landen zoals Italië die vooral voordeel zien in een goede band met China. De steun van machtige economieën geeft de zijderoute een duw in de rug. Maar tijdens dit Forum laten die landen het afweten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here