Bron:BNDeStem

Door:Palko Peeters

BREDA – Gaat de ‘reislust’ van het Bredase college niet ten koste van de lokale politieke prioriteiten? Fractieleider Bas Maes van de SP vraagt zich dat af nu de wethouders Paul de Beer (D66) en Boaz Adank (VVD) voor een week zijn afgereisd naar China. Terwijl de gemeenteraad donderdag een ‘volle agenda’ wacht. 

,Als het al van belang is dat uw college in China zit, dan is er nog altijd de vraag waarom er twee wethouders gelijktijdig aan de andere kant van de wereld moeten verblijven, terwijl zij hier hard nodig zijn”, aldus Maes. En wat is het eigenlijk het doel van de reis en wat zijn de kosten, vuurt de SP’er een serie vragen af op burgemeester en wethouders.

Burgemeester Paul Depla voert aan dat Breda al sinds 2009 een stedenband onderhoudt met de Chinese stad Yangzhou. Het is de tiende keer dat een Bredase delegatie afreist, waar de Chinezen ook meermaals Breda hebben bezocht. Deze keer zijn volgens Depla twee reizen gecombineerd: De Beer is op missie ‘water en klimaatadaptatie’, Adank op missie ‘economie en toerisme’. Het reisgezelschap bestaat verder uit mensen van Breda Photo, Breda University (NHTV), waterschap Brabantse Delta en Arcadis.

Het gaat volgens Depla om het verkennen van de mogelijkheden voor versterking van het onderwijs en het bedrijfsleven, met toerisme ook als speerpunt, en dan vooral China richting Breda en Brabant. ,,Alles is eerder gedeeld en in overleg gegaan met de gemeenteraad”, zegt hij over de reis die volgens hem in lijn is met de 25-jarige band tussen Noord-Brabant en de Chinese provincie Jiangsu. In die zin is deze missie, voegt Depla toe, een voorbereiding op een jubileumtrip die de burgemeesters van de vijf grote steden in Brabant en de commissaris van de koning in oktober of november maken naar China.

Internationale stad

Depla: ,,Breda positioneert zich als internationale stad waar gastvrijheid centraal staat. Dat is het verhaal dat Breda graag in het buitenland wil vertellen. Dan moet je ook internationaal actief zijn, dan moet je die ambitie laten zien. In belang ook van het bedrijfsleven.” Zo heeft Breda, vervolgt hij, ook een stedenband met de Poolse stad Wroclaw en onderhoudt een relatie met Spanje als het gaat om de wielerronde Vuelta. Over de lokale politiek: ,,Waar nodig wordt vervanging geregeld, er wordt niks doorgeschoven.” Over de kosten: uitgaande van vorige reizen is sprake van 3.000 euro per persoon, dan komt deze reis neer op tussen de 25.00 en 30.000 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here