Bron:AD

Net nadat China en de VS hadden laten weten weer om de tafel te gaan zitten over hun slepende handelsconflict, heeft de Chinese regering het verzoek van twee Amerikaanse oorlogsschepen geweigerd om aan te leggen in de haven van Hongkong. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De USS Green Bay en de USS Lake Erie hadden ‘in de loop van de komende weken’ Hongkong moeten aandoen. Verdere details worden niet gegeven. De Amerikanen verwijzen voor meer informatie naar China.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had dinsdagmorgen plaatselijke tijd in New York nog een ontmoeting met de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi.

De verhouding tussen de twee economische grootmachten is de laatste tijd erg gespannen, onder meer als gevolg van de bittere handelsstrijd. Daarnaast is er in China onvrede over een ontmoeting van een Amerikaanse diplomaat met de activisten in Hongkong. De ontmoeting werd door China bekritiseerd als een ‘ongepaste inmenging’.

In Hongkong zijn op dit moment hevige demonstraties gaande. Burgers protesteren tegen Chinese inmenging in Hongkong, dat officieel deel uitmaakt van China, maar een onafhankelijk bestuur heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here