Bron:NRC

Door: Hans Ree

Waar zijn de Russen? Ze kwamen met een imposant contingent van 28 spelers naar de World Cup, maar ze zijn uitgeschakeld en in de halve finales spelen twee Chinezen, een Fransman en een Azeri. Ding Liren tegen Yu Yangyi en Maxime Vachier-Lagrave tegen Teimour Radjabov.

Als Anish Giri in het kandidatentoernooi van 2020 wil spelen, is het ideale scenario dat Ding en Vachier-Lagrave nu in de finale komen. Die krijgen daardoor een plaats in het kandidatentoernooi en doen dan niet meer mee voor de ratingplaats.

Er is ook een ander scenario denkbaar: een telefoontje uit Beijing van een functionaris die Ding Liren er op wijst dat hij het vaderland dient door van Yu te verliezen, want dan komen er straks twee Chinezen in het kandidatentoernooi, Ding op rating en Yu als finalist in de World Cup.

Zou Ding weerstand kunnen bieden aan de wens van het grote Chinese volk? Er zijn Chinese schakers geweest die dat niet konden.

Er was bijna ook nog een Chinese Amerikaan in de halve finales gekomen: Jeffery Xiong, de 18-jarige jongen die Anish Giri uitschakelde. Zelf werd hij in een kwartfinale uitgeschakeld door Teimour Radjabov.

Hij neemt het schaken ernstig en zijn ouders doen dat ook. Ik las dat er in zijn ouderlijk huis een poster hing met de tekst: ‘Ik beloof dat ik mijn best zal doen en nooit op zal geven, ook als ik lijk te verliezen. Ik beloof dat ik hard zal werken om mijn spel, mijn fysieke en mentale hardheid en mijn competiviteit als schaker te verbeteren. Ik beloof mijn coach, de toernooidirecteur en mijn teamgenoten en mijn tegenstander te respecteren. We werken samen om schaken een betere sport te maken.

Ik beloof dat ik nooit zal vergeten dat hoe enerverend, intens en zenuwslopend partijen ook kunnen zijn, schaken maar een spel is en dat het belangrijkste doel is om naar buiten te gaan en plezier te hebben en te genieten van schaken als een strategisch spel.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here