Bron:iexprofs.nl

De Chinese export was verrassend sterk in juli. Het handelsoverschot bereikte het hoogste niveau in vijf jaar, maar een zwaluw maakt nog geen zomer.

De Chinese export heeft zich in juli opmerkelijk snel hersteld. In plaats van een verwachte daling schoot de export op jaarbasis met 7,2% omhoog.

De import bleef daar ver bij achter, waardoor het handelsoverschot met ruim 62 miljard dollar het hoogste niveau bereikte sinds oktober 2015. In tegenstelling tot juli waren het bij de export geen medische hulpmiddelen, maar meer de gebruikelijke exportgoederen zoals elektronische onderdelen, auto’s, computers, kleding en mobieltjes.

Te vroeg

Volgens een rapport van ING Think is het echter nog te vroeg om te spreken van een duurzaam herstel van de export. Daarvoor is het economisch herstel in de rest van de wereld te zwak en zijn de tekenen van een tweede coronagolf te ernstig.

Dat de Chinese economie ook nog niet op volle toeren blijkt uit de import, die ver achterbleef bij de export.  Voor ING verassend was dat er nauwelijks meer voedsel is geimporteerd.

ING had dat verwacht vanwege de overstromingen in het zuiden, waardoor veel oogst verloren is gegaan. Blijkbaar waren de voorraden groot genoeg.

Grote voorraden zorgden er eveneens voor dat de import van olie daalde in juli.  Die olievoorraden heeft China te danken aan de periode in april toen de olieprijs richting nul tendeerde en de Chinezen veel olie hebben ingeslagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here