Bron:NOS

De drakendans, leeuwendans, veel vuurwerk en artistieke shows: Chinees Nieuwjaar wordt in Nederland steeds groter gevierd. Afgelopen dinsdag, toen het ‘jaar van het varken’ werd ingeluid, was er al een grote vuurwerkshow op de Dam in Amsterdam. Dit weekend is het feest in Rotterdam en Den Haag.

Elk jaar komen er duizenden mensen uit heel Nederland bijeen om Chinees Nieuwjaar te vieren. Naast Chinese Nederlanders, zakenlieden en vertegenwoordigers, komen er ook steeds meer dagjesmensen af op de festiviteiten, merken de organisatoren.

Chi Chi Lau van het Chinees Nieuwjaar Festival in Den Haag verwacht dit weekend zo’n 24.000 bezoekers. “Tegenwoordig zie je in Chinatown overwegend niet-Chinezen lopen. Soms krijg ik mailtjes van mensen uit Groningen die er een heel dagje uit van maken”, vertelt Lau.

‘Kwalitatief goed feest’

China-deskundige Frank Pieke en schrijfster Lulu Wang merken dat ook. “Voorheen was het een lokaal festival in Den Haag en was er verder niet veel. Nu zijn er aan de lopende band activiteiten en iedereen komt er op af”, zegt Wang. “Chinees Nieuwjaar wordt steeds bekender en meerdere organisaties doen hun best om er ook kwalitatief een goed en groot feest van te maken.”

De groeiende interesse van Nederlanders in China komt volgens Wang vooral door de economie. “China is voor Nederland een steeds belangrijkere handelspartner. Om de zaken goed te laten verlopen, verdiept men zich steeds meer in de Chinese cultuur en gebruiken. Chinees Nieuwjaar is dan ook hét moment om te netwerken.”

Maar ook China doet de afgelopen paar jaar zijn best om de cultuur bekender te maken in Nederland, zegt Frank Pieke, hoogleraar China Studies aan de Universiteit Leiden. Gemeenten die een eigen viering willen organiseren, krijgen daarbij hulp van de Chinese ambassade en andere Chinese centra. “Het feest wordt gezien als hét uithangbord van China.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here