Bron:NU.nl

De Franse president Emmanuel Macron en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping hebben woensdag bekendgemaakt dat de landen gaan samenwerken om de Notre-Dame in Parijs te herstellen. Het Aziatische land gaat experts leveren die betrokken worden bij het proces dat tot een nieuw ontwerp moet leiden voor de kathedraal.

Volgens Chai Xiaoming, directeur van de Chinese academie van cultureel erfgoed, heeft China veel ervaring met het restaureren van – vooral uit hout bestaande – historische gebouwen die door brand zijn beschadigd.

Xiaoming verwacht dat de Chinese experts zeker van dienst kunnen zijn bij de herstelwerkzaamheden van het dak van de Notre-Dame. De structuur daarvan bestond uit eikenhouten balken.

Als een ontwerp de goedkeuring heeft gekregen, wordt een groep Chinese experts geselecteerd die betrokken worden bij de restauratiewerkzaamheden. Macron hoopt daar eind 2020 mee te starten, en het gebouw te hebben hersteld voor de Olympische Spelen in 2024, die in Frankrijk plaatsvinden.

Uiteindelijke ontwerp kan tot veel discussie leiden in Frankrijk

Het uiteindelijke ontwerp kan tot veel discussie leiden in Frankrijk, waar Macron al meerdere keren heeft gezegd dat de nieuwe Notre-Dame “nog beter wordt dan eerst”.

Een internationale wedstrijd voor architecten is al eerder opgezet om tot een nieuw ontwerp voor de bouw van de ingestorte torenspits te komen. Liefhebbers van de oorspronkelijke staat van de kathedraal zijn bang dat het gebouw te veel wordt gemoderniseerd.

Diverse bedrijven en investeerders hebben in totaal bijna één miljard euro toegezegd voor de restauratie van de Notre-Dame. Daar zou pas iets meer dan 100 miljoen euro van binnen zijn, zei de Franse minister van Cultuur Franck Riester Medio oktober.

Notre-Dame liep grote schade op bij brand op 15 april

Een grote brand richtte 15 april grote schade aan bij een van de belangrijkste symbolen van de Franse natie. Het is al duidelijk dat de ingestorte toren, het dak, het skelet en 15 procent van de gewelven moeten worden herbouwd.

Eind oktober hebben de herstelwerkzaamheden van de kathedraal zich verplaatst naar de oude steigers die de ingestorte torenspits ondersteunden, aldus Riester. Door het vuur zijn de steigers aan elkaar gesmolten.

Het verwijderen van de steigers is onderdeel van het proces om het gebouw structureel veilig te stellen. Daarna kan de totale schade aan het monument in kaart worden gebracht en kan mogelijk de eerste openbare mis sinds de ramp gehouden worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here