Bron:peperbus.nl

Door:Rik Kapitein

Zwolle – “Als ik mensen over dit idee vertel, krijgen sommigen toch wat rode oortjes.” Jorien van Vilsteren begrijpt de spanning wel. “Een bordeel, daar komen de meeste mensen toch niet dagelijks.” Maar nu toch wel: Van Vilsteren organiseert een verkoopexpositie in Nachtclub Angels.

Blauwdruck is gevestigd in een voormalig Chinees restaurant. “Dat is nog steeds een begrip in de stad: ik krijg regelmatig mensen binnen die hier ooit getrouwd zijn, of hebben gegeten.” Wie binnenkomt, hoeft niet ver te zoeken naar de Chinese roots: het plafond is nooit veranderd.

Van Vilsteren wilde al langer iets doen met de oorsprong van het pand. Nu heeft ze de perfecte aanleiding. “Blauwdruck bestaat dit jaar vijf jaar. Dat wil ik vieren. En dus heb ik de lokale kunstenaars gevraagd iets te maken, geïnspireerd door het Chinese Nieuwjaar.” Zelf ging ze zich ook verdiepen in de tradities van het grote Aziatische land. “Ik wilde die kunst niet hier ophangen. Dit is andere kunst dan ik hier heb hangen, daar hoort een bijzondere locatie bij.” Tijdens haar zoektocht ontstond een idee. “Ik kwam er achter dat Chinezen hun zakelijke deals sluiten in bordelen. Hier zul je zoiets niet snel zien, maar daar is het onderdeel van de cultuur.”

Veel bordelen zijn er niet te vinden in Zwolle. “Ik ben langsgegaan bij de eigenaren van Nachtclub Angels. Die dames waren meteen helemaal enthousiast: we mogen daar exposeren.” Het past goed bij de instelling van Van Vilsteren. “Ik wil zelf ook altijd het rafelrandje zijn. Er is al zoveel braafs, de alternatieve plekken verdwijnen uit het oog. Een samenwerking tussen kunstenaars en een nachtclub is dan prachtig.” En dus zal op 19 februari het ‘bordeel’ omgetoverd worden tot expositieruimte.

Het is een bijzondere locatie, weet ook Van Vilsteren heel goed. “De nachtclub zelf is die avond niet open. Het gaat om de kunst, niet om de vrouwen”, stelt ze iedereen direct gerust. “Dit is juist een goede manier om eens laagdrempelig binnen te komen in een nachtclub, om kennis te maken met de omgeving. Eerlijk gezegd veranderde mijn eigen blik ook, toen ik daar was geweest. Normaal loop je er niet snel naar binnen, maar je merkt wel dat dit er ook bij hoort in de samenleving.”

Aan de verkoopexpositie doen zo’n dertig kunstenaars mee. “Zij maken allemaal zelf een klein kunstwerkje, ongeveer A4-formaat. Die zullen maximaal 75 euro kosten, betaalbare kunst dus, allemaal in een Chinees thema.” Blauwdruck is inmiddels ook helemaal in Chinese sferen. Zo is de balie bijvoorbeeld ingepakt in Chinees papier. “En ik heb hier ook fortune cookies liggen”, lacht Van Vilsteren. Bezoekers van de verkoopexpositie kunnen de gekochte kunstwerken zo nodig betalen met de pinpas. “Ik neem mijn eigen pinapparaat mee”, benadrukt Van Vilsteren. “Het geld wordt dus afgeschreven door Blauwdruck, niet door Angels.”

De vijfde verjaardag van Blauwdruck gaat dus niet onopgemerkt voorbij. “Ik hoop dat de mensen eens binnen durven kijken. Er zijn geen vrouwen, maar het is wel een bijzondere locatie, waar je voelt dat de vrouwen er normaal zijn.” Zelf heeft Van Vilsteren er in elk geval zin in. “Ik vind het echt leuk dat de eigenaren van Angels ook zo enthousiast zijn”, glundert Van Vilsteren. “De gemeente vraagt me wel eens hoe ik denk over cultuur in Zwolle. Cultuur is verbinding. Dit is een verbinding die ik zou willen leggen. Maar ik wil echt niet zeggen dat al mijn klanten naar de prostituees moeten, hoor”, lacht ze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here