Bron:chinasquare.be

Door: Jan Jonckheere 

Tencent is waardevoller dan Facebook en Huawei is marktleider in smartphones. President Trump is echter van plan het succesvolle Tiktok te verbieden terwijl Microsoft het wil kopen. Huawei gooit het met Qualcomm op een akkoordje en Li & Fung uit Hongkong gaat in zee met JD.com. Voorts statistieken over wereldwijde online betalingen en over blockchain patenten. Het Internethof velde twee vonnissen over mogelijke schendingen door Tencent en Douyin van privégegevens.

De voorbije week werd Tencent 670 miljard $ waard terwijl Facebook 657 miljard haalt. Alibaba’s marktkapitalisatie bedraagt 673 miljard $. Daarmee is Tencent er terug helemaal bovenop na een rampzalig jaar 2018 waarin de goedkeuring van spellen 9 maand bevroren werd in China. Dit jaar is de beurswaarde van Tencent al met 40% gestegen en de grote meerderheid van analisten raadt kopen aan.

Tencent wil zoekmachine Sogou

Tencent wil 2 miljard $ uittrekken om 60% aandelen van zoekmachine Sogou te kopen dat het nog niet heeft. Momenteel bezit Tencent al 39% van Sogou en Sohu heeft 33%. Na de opkoop operatie van de aandelen zou Sogou van de Amerikaanse beurs worden gehaald. Onder de zoekmachines in China bezit Sogou 22% marktaandeel. Het bedrijf werd in 2005 gesticht en telt 2800 personeelsleden. Het weghalen van de VS beurs wordt een heuse tendens want Sina wil er ook weg en online reisagentschap Ctriponderhandelt om zich uit de NASDAQ weg te trekken.

Gaat Trump Tiktok bannen?

De Amerikaanse president Trump zei vrijdag snel een besluit te willen ondertekenen dat de app Tiktok verbiedt. Hij wil zelfs eigenaar Bytedance op de VS-Entity lijst plaatsen waardoor bedrijven geen handel er mee mogen verrichten tenzij met speciale vergunning. De mededeling van Trump valt op het ogenblik dat Microsoft onderhandelt om Tiktok op te kopen. Trump zei daarvan geen voorstander te zijn. VolgensThe Guardian zou Bytedance door Trumps dreiging Tiktok helemaal willen verkopen aan Microsoft. De Chinese evenknie Douyin zou een beursgang in Shanghai of Hongkong overwegen.

K2: Huawei overtreft Samsung

Huawei heeft volgens Canalys tijdens het tweede kwartaal 55,8 miljoen smartphones verstuurd en dat is meer dan de 53,7 miljoen die Samsung verstuurde. Dit is het eerste kwartaal sinds 9 jaar dat een andere firma dan Samsung of Apple vooraan staat. 72% van de Huawei toestellen waren bestemd voor de thuismarkt waar Samsung nauwelijks 1% marktaandeel haalt. Het Huawei cijfer van 55,8 miljoen kwam wel 5% lager uit dan vorig jaar terwijl bij het Samsung cijfer 30% lager lag door de pandemie.

Akkoord Qualcomm Huawei

Qualcomm heeft een patent dispuut met Huawei bijgelegd en een akkoord op lange termijn over de vergunning van patenten getekend. Huawei betaalt 1,8 miljard $ aan achterstallige royalty’s aan Qualcomm dat van zijn kant rechten verwerft op zekere Huawei patenten; Experten vragen zich af of dit de weg zou bereiden voor een latere levering van Qualcomm chips aan Huawei. Zoals bekend staat Huawei op de zwarte lijst in de VS.

JD.com in zee met Li & Fung

De Chinese webwinkel JD.com heeft voor 100 miljoen $ aandelen gekocht in Li & Fung uit Hongkong. Li & Fung stelt 17.000 personeelsleden te werk in meer dan 230 kantoren wereldwijd en heeft distributie centra in 40 landen. Terwijl Hongkong als centrale hub in de bevoorradingsketen onder druk staat, kiest Li & Fung dus duidelijk voor een strategische partner in het vasteland als wissel op de toekomst. De voorbije jaren werkte Li & Fung aan de digitalisering van zijn bevoorradingsketen.

Statistieken over digitale betalingen en blockchain

*Statista 2020 FinTech verwacht dat dit jaar in China voor 1900 miljard $ betalingen online worden verricht en in de VS voor 895 miljoen $. Japan is derde met 165 miljard, het VK vierde met 164 miljard gevolgd door Zuid Korea met 113 miljard. Hoewel Europa duidelijk minder scoort, zou de jaarlijkse vooruitgang er duidelijk groter zijn dit en de komende jaren. De Chinese gebruikers maken 30% uit van de 4,6 miljard persone die dit jaar online zullen betalen. financialafrik.co

*Alibaba leidt tijdens het eerste semester qwereldwijd met 1457 aanvragen voor blockchain patenten, zo meldt Sina. Volgens IPRDaily en het incoPat Invention Index Research Center komt Tencent op de tweede plaats met 872 aanvragen gevolgd door serverproducent Inspur met 274. IBM komt op de vierde plaats met 251. Zeven van de top 10 bedrijven komen uit China. Het aantal dat Alibaba aanvroeg tijdens het eerste semester ligt dichtbij zijn totaal vorig jaar dat 1505 beliep. Van het 212 patenten dat Alibaba op 14 mei al had goedgekeurd gekregen, waren er 126 door autoriteiten uit het buitenland.

Internethof veroordeelt Tencent en Douyin

CCTV rapporteert dat het Beijing Internet Court zowel Tencent als Douyin veroordeeld heeft wegens inbreuken op de privacy. De rechtbank gaf de klager gelijk dat persoonlijke informatie werd geschonden omdat haar boeken op WeChat Read automatisch gelinkt waren en dus zichtbaar op haar WeChat account. Hoewel Tencent 6600 yuan schadeloosstelling moet betalen, verwierp de rechtbank dat haar privacy was geschonden. Tencent aanvaardt de beslissing. In een tweede analoog geval bekloeg een Douyin gebruiker zich dat hij contacten aangeraden werd die zich niet in zijn telefoon voorkwamen. Daarop antwoordde Douyin dat deze contacten wel zijn naam bevatten. Uiteindelijk besliste de rechtbank dat Douyin 5000 yuan schadeloosstelling moet betalen omdat het persoonlijke informatie had geschondenn maar niet zijn privacy aangetast. Bytedance gaat in beroep. Vorig jaar ontving het ministerie 12000 privacy klachten en strafte het 260 apps.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here