Laurien van Ulzen

ENSCHEDE – Het Bonhoeffer College in Enschede kreeg afgelopen week voor de tweede keer bezoek uit het Verre Oosten. Een groep van 23 Chinese leerlingen uit partnerstad Dalian liep van woensdag tot zondag mee met de Enschedese scholieren.

„Sorry, in het echt zie je er veel beter uit”, verontschuldigt een Enschedese scholier zich in het Engels als ze haar zojuist getekende portret van het Chinese meisje tegenover haar overhandigt. Verlegen neemt die de tekening aan en begint te giechelen. Ze haalt haar iPad uit haar tas. „Can you make a picture of this?”

Kunst

Net als vorig jaar staat de uitwisseling in het teken van kunst. Dat is ook niet zo gek, aangezien de Chinese Highschool #15 de helft van haar lessen wijdt aan ‘fine arts’. Het is de enige school in China met dit profiel. En dat is te zien. Op de tafels liggen stuk voor stuk natuurgetrouwe portretten die de Chinese leerlingen hebben getekend voor hun Enschedese medescholieren.

Een beetje geïntimideerd zijn de Enschedese scholieren wel. „Maar je moet je ook bedenken dat de Chinese leerlingen vijf uur per dag tekenles krijgen. Per dag! Onze scholieren krijgen maar twee uur per week tekenles”, zegt tekendocent en projectleider Maureen Zonnebeld.

Verschillen

Inmiddels liggen alle portretten uitgestald op de vloer in de hal. Of er verschillen zijn? Een Chinees meisje steekt verlegen haar hand op. „De Nederlanders tekenen vrijer dan wij. Wij tekenen meer…”, ze zoekt naar het Engelse woord. Maar de groep snapt het al. „De Chinezen zijn ongelofelijk goed in het natekenen”, legt Zonnebeld uit. „Zij blijven zo dicht mogelijk bij de realiteit. Terwijl de Nederlandse scholieren de opdracht veel vrijer interpreteren.”

Om de Chinezen een idee te geven van een gemiddelde schooldag hier, kregen ze naast een tekenles ook les in biologie, muziek en gym. Een groot verschil, merkt de Chinese Andeer. „Hier heeft iedereen veel meer vrije tijd. Schooldagen zijn veel korter dan bij ons. In China zitten wij 10 uur per dag op school.”

Cultuur

Met de uitwisseling hoopt Zonnebeld dat de leerlingen niet alleen wat van elkaar leren op het gebied van kunst, maar ook van elkaars cultuur. Daarom slapen de Chinese leerlingen in gastgezinnen.

Dat was wel even spannend, vertelt Zonnebeld. „Maar gelukkig waren er genoeg gezinnen die zich aan hadden gemeld.” Tekendocente Irma Kuiper vult aan: „Als back-up hadden ze wel bij ons mogen slapen, maar dan krijgen ze natuurlijk niet echt mee hoe hun leeftijdsgenoten hier leven. En dat is juist zo’n waardevol onderdeel van de uitwisseling.”

Programma

De Chinese scholieren brachten ook een bezoek aan De Museumfabriek in Enschede, gingen een middagje schilderen rondom kasteel Twickel in Delden en sloten zaterdag af met een wedstrijdje koemelken bij Erve Broam in Agelo.

(Bron:tubantia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here