Bron:boerenbusiness.nl

Door:Tim Roetman

Muyuan Foods, de op 1 na grootste varkensverwerker in China, gaat een nieuwe slachterij bouwen. De capaciteit bij de nieuw te bouwen slachtlocatie moet uitkomen op 2 miljoen varkens per jaar.

Muyuan Foods gaat omgerekend €66 miljoen investeren in dit project. Het project bestaat uit 2 fases; in de eerste fase gaat het om de bouw van de slachterij en bij de tweede fase wordt ook nog een verwerkingsfaciliteit gebouwd. De Chinese verwerker wil met dit project de concurrentiepositie te versterken.

Daarentegen staat deze nieuwe slachterij nog wel in de schaduw van de grootste slachterij ter wereld, want daar worden jaarlijks 10 tot 12 miljoen varkens geslacht. Deze slachtlocatie bevindt zich in de Verenigde Staten, maar is een onderdeel van het Chinese WH Group.

Afrikaanse varkenspest

De ambitie om uit te breiden, is enigszins opvallend. Dit vanwege de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Een Chinese varkensanalist meldt zelfs dat de uitbraken juist gunstig zijn voor grotere varkensproducenten. Door de nieuwe regels omtrent bioveiligheid en het milieu, komen veel kleine varkenshouders in de problemen.

Daarbij lieten de varkensprijzen zich eerder nog niet beïnvloeden door de dierziekte, maar in maart is dat sentiment veranderd. Sinds maart zijn de varkensprijzen namelijk met 20% gestegen, zo blijk uit cijfers van China-America Commodity Data Analytics. De varkensprijs bedroeg maandag 11 maart omgerekend €1,99 per kilo (levend). Dit is het hoogste punt in de afgelopen 14 maanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here