Bron:boerenbusiness.nl

Door:Wouter Baan 

China heeft over de afgelopen maanden zoveel varkensvlees geïmporteerd dat de vrieshuizen nu tjokvol zitten. Hierdoor lijken de exportkansen van de Europese vleesexporteurs te slinken.

De opslaghuizen in de buurt van havensteden (zoals Shanghai, Tianjin en Dalian) zijn nagenoeg vol, meldt Wang Zheng namens het Chinese comité van koude logistiek tegenover Bloomberg. Alleen al in Tianjin ligt naar verluidt een half miljoen ton varkensvlees in opslag.

Recordvolumes geïmporteerd

Vooral in de maanden maart en april heeft China zeer veel varkensvlees geïmporteerd. In maart bijvoorbeeld verscheepten de Europese lidstaten een recordvolume van 174.000 ton varkensvlees richting China. Dat is zo’n 40% meer dan in dezelfde maand in 2018. Ook de Verenigde Staten en Brazilië zagen hun exportcijfers flink toenemen.

De vleesprijzen in China zijn naderhand niet meer gestegen, waardoor de partijen nu afwachten om deze voorraden op de markt te brengen. De vleesconsumptie in China trekt doorgaans aan richting het einde van het jaar. Met de ruime voorraden lijkt China voorlopig ingedekt te zijn tegen vleestekorten. Die lagen op de loer door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

Vleesprijzen onder druk

De geluiden over hoge vleesvoorraden in China corresponderen met het commentaar dat Vion deze week gaf bij de toelichting op de varkensprijs. De slachterij gaf aan dat de vleesprijzen in China momenteel zwaar onder druk staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here