(Bron: hollandone.nl)

Van 12 t/m 14 oktober is CinemAsia te gast in Natlab in Eindhoven. Met deze On Tour wil CinemAsia een breed publiek kennis laten maken met de fascinerende en empathische Taiwanese cultuur. Bezoekers aan Taiwan zijn vaak enthousiast over de geweldige keuken, de levendige kunst, boekhandel- en cafécultuur. Maar waar ze zich echt over verbazen, is hoe aardig de lokale bevolking is. Of het nu de warme gastvrijheid is in winkels en eetgelegenheden. Of voorbijgangers die altijd de tijd nemen om vreemdelingen te helpen hun weg te vinden. Tijdens dit On Tour weekend kan je die warmte beleven vanuit de nieuwste prijswinnende Taiwanese films. Ook kan je je ogen uitkijken en het innovatieve karakter van Taiwan ervaren vanuit 360 graden video experience aan de hand van Virtual Reality films en de creatieve side-events in samenwerking met Oranje Express. Kom naar Natlab om het veelzijdige Taiwan te ontdekken!

 

Opening film ON HAPPINESS ROAD 幸福路上 (2017)
Regisseur: Sung Hsin-Yin 宋欣颖 | Animatie | Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling)

Screening: Vr 12 Oct 19:30-22:00 Inclusief opening ceremonie en short film “We Are The Perfect Citizen”

Als haar grootmoeder sterft, keert Chi (ingesproken door Gwei Lun-mei) terug van de VS naar haar geboortestad om haar familie te zien. Het roept herinneringen op aan het opgroeien in het tumultueuze post-Chiang Kai-shek tijdperk. Ze gaat opnieuw onderzoeken waarom ze ooit de westerse cultuur bevoordeelde ten opzichte van haar eigen cultuur. Sung Hsin-yin’s semi-autobiografische film toont 40 jaar hedendaagse Taiwanese geschiedenis met levendige kleuren, schattige personages en een unieke animatiestijl, in tegenstelling tot wat er ooit eerder in Taiwan is gemaakt. Vol oprecht humanisme en politiek inzicht nodigt dit ontroerende verhaal van iemands zoektocht naar persoonlijk geluk ons uit om de definitie van geluk zelf te heroverwegen.  Winnaar van de Grand Prize bij de Tokyo Anime Award en Taipei Film Awards.      

We are the Perfect Citizens 我們是完美公民 is een korte indringende documentaire van de Nederlands-Boliviaanse-Taiwanese filmmaker LingJui Hsu die de ervaring van ‘het immigrant zijn’ belicht. LingJui Hsu, ook bekend als Alexandra Hsu is een multidisciplinair ontwerper met een scherp oog voor culturele en sociale vraagstukken binnen interculturele contexten.

 

HANG IN THERE, KIDS! 只要我長大 (Lokah Laqi, 2016)

Regisseur: Laha MEBOW陳潔瑤 | Drama, Kindvriendelijk | Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling)

Screening: Za 13 Oct 15:00-16:30 | Zo 14 Oct 17:00-18:30

Taiwan’s groei in een dynamische en diverse maatschappij weerspiegelt zich in de aboriginal kunst en cultuur naar mainstream cultuur.

Deze gezinsvriendelijke charmante film belicht het leven van de inheemse bevolking en is een heerlijke, ecologische verbeelding van het leven in een Sqoyaw reservaat.

Het verhaal volgt het leven van drie ondeugende Taiwanese aboriginal kinderen. In een hilarische scène bezoeken de drie jongens een dierentuin tijdens een schoolreis naar Taipei. Terwijl de gids, een Han-Chinees, het behoud van bedreigde dieren predikt, geven de jongens hem tips over hoe hertenstoofpot te maken – de jacht is een eervolle en duurzame manier van leven in het reservaat. Terwijl regisseur Laha Mebow de onschuld uit zijn kindertijd op een zachte manier vastlegt, gaat hij de realistische problemen die het leven van de aboriginals teisteren zoals werkloosheid en alcoholisme niet uit de weg. Dit liefdevolle eerbetoon aan haar culturele wortels won vijf Taipei Film Awards (waaronder Best Film) en was Taiwan’s inzending voor de Oscars’ Foreign Film categorie.

 

XIAO MEI 小美(2018)

Regisseur: Maren HWANG 黃榮昇 | Producer: Chung Mong-hong鍾孟宏 | Drama, Mysterie | Mandarijn Chinees, Taiwanese Min Nan dialect (Engelse ondertiteling)

Screening: Za 13 Oct 21:30-23:05 | Zo 14 Oct 19:00-20:35

 

Wie is Xiao Mei? Voor haar huisbaas is ze een verdwenen mysterieuze schoonheid. Voor haar vriendje is ze een humeurig raadsel. Voor haar baas is ze een dagdromende slaaf. En waarom neemt ze luiers mee, waar ze ook naar toe gaat? Deze tragedie over de gevaren van drugsverslaving, een filmische legpuzzel van identiteit en stedelijke apathie, gebruikt een spannende verhalende structuur die lijkt op Akira Kurosawa’s Rashomon. Regisseur Maren Hwang put uit zijn reclame-achtergrond om zijn sociale boodschap in een klap uit te dragen. Xiao Mei is een van de meest intrigerende films van Taiwan dit jaar.

 

OMOTENASHI 盛情款待(2018)

Regisseur: Jay Chern陳鈺傑 | Drama, Romantiek | Mandarijn Chinees, Japans (Engelse en Chinese ondertiteling) regisseur Jay Chern aanwezig vanuit Taiwan op het festival in Eindhoven

Screening: Za 13 Oct 19:00-19:40 Inclusief short film ‘2923’ van Sunny Yu

Het is algemeen bekend dat Taiwanezen zeer gastvrij zijn voor toeristen. Maar hoe zijn ze als buitenlandse gasten? Culturele sensitiviteit en internationale samenwerking worden gevierd in Omotenashi. In deze film wordt het Taiwanese zakelijke pragmatisme afgezet tegen het Japanse concept van gastvrijheid. Omotenashi, diep ingebed in de Japanse cultuur, is een concept om gastvrijheid te bieden vanuit het hart. Jacky (Wang Po-chieh), de zoon van een Taiwanese zakenman die in Kyoto een ryokan (traditionele herberg) kocht, is gestuurd om zijn failliete bedrijf te redden. Maar als zijn plannen om het door te verkopen aan een buitenlandse hotelketen bekend wordt, moeten zowel Jacky als Rika (Rena Tanaka), de stoere dochter van de eigenaar van de ryokan, een spoedcursus in Omotenashi volgen. Deze elegante interculturele romantiek, die in vier seizoenen het prachtige landschap en de traditionele etiquette van Kyoto vastlegt, is an sich al een uitdrukking van Omotenashi. Deze Taiwan-Japanse co-productie van Jay Chern is geselecteerd als openingsfilm van Hong Kong Film Festival.

2923 is een weemoedig, meelevend en romantisch drama over onze behoefte aan gezelschap. In Taiwan bestaat er een unieke baan voor mooie meisjes die op zoek zijn naar alternatieven voor het werken als bar hostess of ‘betelnut girl’. Zij worden ingehuurd om gevangenissen te bezoeken en daar troost te bieden aan mannelijke gevangenen.

Deze film bevestigt het buitengewone talent van regisseur Sunny Yu (The Kids, CinemAsia 2016)

 

DEAR EX 誰先愛上他(2018)

Regisseur: Mag Hsu徐誉庭、Chih-Yen Hsu许智彦 | Drama, LHBTQ, Familie | Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling)

Screening: Z0 14 Oct 19:00-20:55

Taiwan zet als eerste het voorbeeld in Azie voor homorechten. Geïnspireerd door personages uit het echte leven, is deze onderhoudende dramatiek een triomfantelijke promotie voor Taiwan’s progressieve mars naar gelijkheid in huwelijksrechten. Na de dood van professor Zhengyuan wordt zijn vrouw Sanlian woedend als ze erachter komt dat zijn verzekeringsgerechtigde zijn mannelijke minnaar Jay is. Het wordt nog rommeliger als de tienerzoon van Sanlian naar Jay’s huis verhuist. Awardwinnende TV-schrijver Mag Hsu’s script verbindt foutieve maar sympathieke personages tot een intrigerende knoop van aangrijpende geheimen en onvoorspelbare emoties. Co-regisseur Kidding Hsu verrijkt het verhaal met geanimeerde scènes en coole muziek die Taipei op een hippe en maffe manier belichten. Deze film schitterde tijdens Taipei Film Festival en werd bekroond met de prijzen voor Best Narrative Feature, Audience en Best Performer.

 

ÇA FAIT SI LONGTEMPS 漂流遇見你 (2017)

Regisseur: Laha Mebow陳潔瑤 | Documentaire | Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling)

Screening: Z0 14 Oct 15:35-17:15

Empathie is de sleutel tot het leggen van internationale verbindingen, een mentaliteit die Laha Mebow begeleidt tijdens de zoektocht naar haar etnische identiteit in haar nieuwste film, Ça Fait Si Longtemps. Deze documentaire is de muzikale reis naar de voormalige Franse kolonie Nieuw-Caledonië, waarin de veelgeprezen inheemse zanger-componist Sumin Rupi en “fingerstyle” gitarist Baobu Badulu elkaar ontmoeten en samen spelen met inheemse reggae muzikanten. Sommigen geloofden dat de voorouders van de New Caledonians eeuwen geleden de Stille Oceaan waren overgestoken en zich in Taiwan hadden gevestigd. Terwijl ze verschillende stammen bezoeken en hun taal en sociale rituelen vergelijken met hun eigen, vormt dit zowel een ontdekking van de wortels als een muzikale cross-over die hun creativiteit stimuleert, nadat ze thuiskomen. Sumin en Baobu zetten de illustere lijn voort van inheemse muziektalenten zoals A-Mei (Kullilay Amit), Ara Kimbo, Sammi Kao, Sharon Kao, Esther Huang (sterren in Hang in There, Kids) die furore maakten in de Taiwanese pop- en folkscene.

 

THE GREAT BUDDHA+  大佛普拉斯(2017)

Regisseur: HUANG Hsin-Yao | Drama, Black Comedy | Taiwan dialect, Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling)

Screening: Za 14 Oct 17:00-18:45

Taiwan’s digitale antwoord op Hitchcock’s REAR WINDOW. Na uitverkochte zalen tijdens de première bij CinemAsia’s hoofdfestival in Amsterdam en de on tour in Rotterdam, krijgt het publiek nogmaals de kans om deze veelvuldig bekroonde prijswinnaar van regisseur Huang Hsin-Yao te zien. Tijdens de 54e Golden Horse Awards en de Taipei Film Awards sleepte deze film de meeste prijzen in de wacht, evenals CinemAsia’s Best New Director Student Jury Award 2018 in Amsterdam.

Pickle (Cres Chuang), een zachtmoedige bewaker die nachtdiensten draait in een fabriek waar bronzen standbeelden worden gemaakt, doodt de saaie uurtjes door te hangen met zijn beste vriend Belly Button (Bamboo Chen). Op een dag, krijgen de twee het idee om stiekem de dashcam video’s van Pickle’s baas te bekijken. Al snel raken de twee verslaafd aan het spieken in het privéleven van hun baas en raken ze verstrikt in een net van duistere geheimen, wat hun leven voorgoed verandert. Met zijn gestileerde zwart-wit presentatie, afgewisseld met kleurrijke dashcam scènes en nog kleurrijkere personages, weet THE GREAT BUDDHA+  te imponeren. Deze stijlvolle, noir-thriller die ook onmetelijk grappig is, legt de sociale en financiële ongelijkheid bloot in de Taiwanese samenleving.

 

VIRTUAL REALITY 虛擬實境Screenings: Vr 10 okt. tussen 17:00-19:30 en 22:00-23:00 worden de VR films elk half uur vertoond

Za 13 okt. 15:00-22:30 elk half uur

Zo 14 okt. 15:00-20:30 elk half uur

 

THE TRAIN HAMASEN 哈瑪星列車

Regisseur Kuan-Yuan LAI  賴冠源 | VR360 | Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling)

Mensen met verschillende culturen en leeftijden wachten op de trein naar Hamasen, een wereld zonder oorlog, cultuur en taalbarrières….. Een reis door tijd en ruimte.

 

YOUR SPIRITUAL TEMPLE SUCKS全能元神宮改造王

Regisseur: John HSU徐漢強 | VR360 | Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling)

Meneer Chang arriveert in zijn “Geestelijke Tempel”, een plaats die het lot van de mensheid vertegenwoordigt. Om zijn huwelijkscrisis en financiële problemen op te lossen, roept hij zijn voogd – de God van de Donder – op. Ze proberen zijn leven op te ruimen, wat een grote vergissing blijkt te zijn…. met hilarische gevolgen.

 

CINEMASIA FILMLAB (Nederland 2018) Screening zo 14 okt 17:00-18:45

CinemAsia FilmLAB is CinemAsia’s talentontwikkelingsprogramma en stimuleert opkomende Aziatische talenten (filmmakers, schrijvers en cinematografen) om hun verhaal over Nederlands-Aziatische identiteit te realiseren en te delen met het publiek. Voor de 9de editie van FilmLAB dit jaar is een omnibus gemaakt, bestaande uit 5 korte films met als onderwerp ‘Lost in Translation’. Sinds dit jaar is het CinemAsia FilmLAB een speciale samenwerking gestart met Taipei Media School.

 

Vijf films over de kracht en onmacht van taal

Het thema ‘Lost in Translation’omarmt de problemen in communicatie die kunnen ontstaan tussen mensen of dit nu op grond van een verschil in taal, kleur, etniciteit, leeftijd of sociale klasse is. In een tijd waar miscommunicaties steeds vaker lijkt plaats te vinden en mensen geneigd zijn om zich binnen hun eigen bubbels te begeven willen deze FilmLAB films de verschillen tussen mensen zichtbaar maken en proberen de moeite met communicatie als een vorm van schoonheid en poëzie te beschouwen in plaats van weg te zetten als een probleem.

 

De FilmLAB 2018 films zijn:

FATHER AND SON (父與子) van regisseur Jimmy Tai戴品賢

INBURGERING (社會融入) van regisseur Alex Lai 黎世欽

HANGUL BLUES (韓文布魯斯) van regisseur Daan Vree

HIROFUMI’S SUITCASE (Hirofumi的旅行箱) van regisseur Natasja PATTIPEILOHY

THE TRUTH WILL OUT (真相必將大白) van regisseur Michael Creutzburg

 

SIDE EVENTS 週邊活動

ASIAN FUTURISM DINNER 亞洲未來主義概念餐廳 Co-host Oranje Express荷事生非 | Za 13 okt 18:00-21:00

Asian Futurism Dinner is een diner op maat dat jou naar het Azië van het jaar 2068 brengt. Het voortreffelijke 3-gangen diner wordt gepresenteerd door twee Taiwanese kunstenaars: Kuang-Yi Ku en Pei-Ying Lin. Volg de instructies van deze kunstenaars, je krijgt een voorproefje van futuristisch Azië. Met inbegrip van innovatieve traditionele Chinese geneeskunde en denkbeeldige virussen.

Kunnen we de connotatie van virussen anders bekijken, vooral die virussen die besmettelijke ziekten veroorzaken? Hoe vinden wij antwoorden op het conflict tussen de waarde van de traditionele Chinese medische cultuur en de hedendaagse opvattingen over milieubehoud? De kunstenaars nodigen je uit om in de toekomst te reizen, een hapje te nemen en na te denken over culturele mythen en de ontmoeting tussen mens en virus.

LOVE TALK『說情/談愛』座談
Co-host Oranje Express荷事生非 | Z0 14 okt 15:00-16:30
Documentaire ‘BEHIND THE BACKDROP’ gevolgd door een panelgesprek over Bruiloft, Huwelijk en Liefde in Taiwan en in Nederland. Wij nodigen u van harte uit om met ons mee te doen in deze studieclub van de liefde.

BEHIND THE BACKDROP

In de Taiwanese hoofdstad Taipei is een groeiend aantal winkels gespecialiseerd in bruiloften en pre-ceremonieel fotosessies. Taiwan is in de afgelopen 50 jaar snel veranderd. De winkels weerspiegelen de kracht van de globalisering op het werk. Jongeren nemen westerse beeldtaal en symboliek ter harte en vervangen de Taiwanese tradities van vorige generaties. Gefascineerd door deze verschuiving en de daaruit voortvloeiende spanning tussen eigen waarden en moderne verwachtingen, volgt regisseur Floor Hofman in haar documentaire drie stellen met hun romantische idealen. Hoe verhouden hun dromen zich tot de wensen van hun ouders? Kan het contrast tussen hun persoonlijke verwachtingen en die van hun ouders overbrugd worden?

Een follow-up paneldiscussie met de regisseur van de documentaire nodigt het publiek uit om zich samen met ons te verwonderen over de veranderende en mogelijk tegenstrijdige aspecten van hedendaagse liefdesrelaties. Waarom heeft men soms het gevoel dat men in de liefde gevangen zit tussen verschillende idealen en verbeelding? Wat zijn de idealen van de romantiek in onze tijd? Hoe verschillen ze per groep en hoe veranderen ze in de tijd?

Adres: NATLAB door Plaza Futura 影院, Kastanjelaan 500, 5616 LZ Eindhoven

CinemAsia 2018 On Tour Eindhoven trailer:https://www.youtube.com/watch?v=mXSuJ76tUqU

Voor meer informatie over het programma en de ticket sales, ga naar: www.cinemasia.nl

 

OVER CINEMASIA

CinemAsia is the gateway to Asian cinema in The Netherlands. The eclectic festival programming runs from the biggest Asian blockbusters to independent films and inspiring documentaries that reflect a rapidly changing Asia. CinemAsia also acts as creative platform that promotes the visibility of Asians in the media and encourages a diversity in storytelling in the Dutch media and public.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here