Door:Terni Mikkolainen

Een gemeenschappelijke misvatting ten aanzien van de Chinese keuken is dat ze louter bestaat uit rijst, rijst en nog eens rijst. Maar zowel in het noorden als in het zuiden van het land wordt er naast rijst ook noedels van tarwemeel geserveerd.

In Europa denkt men dat pasta van Italië komt, maar de Chinezen zijn ervan overtuigd dat ‘s werelds oudste noedels al werden bereid in het Midden-Koninkrijk. Een bewijs daarvan is dat de dichter Shu Shi in ongeveer 300 v.Chr. een ode aan noedels schreef.

De ode zou zo gedetailleerd zijn dat ze een referentie werd voor deChinese eetcultuur in die tijd. Als er toen al gedichten over noedels werden geschreven, dan zijn Chinese noedels misschien wel een culturele schat en uitvinding van de Chinezen.

Oorsprong van noedels
Spreken over de oorsprong van Chinese noedels, begint altijd bij granen. In China was gierst het traditionele graan, tarwe moest worden ingevoerd. Gierst werd klaargemaakt om te koken door de korrels te breken en ze vervolgens te stomen. De Chinezen wisten niet wat te doen met de tarwe, omdat het vreemd was voor hen.

Tarwe werd beschouwd als eten voor de arme man, of als tweede keus wanneer er een tekort aan gierst was. Op dat moment wisten de Chinezen nog niet dat tarwe kan worden vermalen tot meel. Als tarwe werd gestoomd, had het zo’n felle bittere smaak dat het eten ervan nauwelijks de moeite waard was.

Dat alles veranderde toen de Chinezen, dankzij de Zijderoute, konden kennismaken met een molen die tarwe tot meel kon vermalen. Het duurde niet lang voor de Chinezen verschillende smakelijke ingrediënten gingen bedenken toen ze beseften dat de grondtarwe zo veelzijdig was. Het deeg van de bloemtarwe kan worden gevormd in platen, gevulde dumplings en noedels met verschillende breedten.

Noedels voor een lang leven

In China bereiden veel koks de noedels zelf en ze vinden het niet erger dan het schillen van aardappelen. Tarwemeel en water worden gemengd om er deeg van te maken, en soms wordt ook een ei toegevoegd.

Ze maken zelfs noedels, vermicelli genaamd, van rijst, en ze gebruiken vaak iets wat lijkt op de pastamachines van de Italianen om noedels van verschillende grootte te maken. Een ander gadget lijkt op een gigantische knoflookpers, die de noedels uit minuscule gaatjes perst om lange noedels te maken.

Een speciaal soort noedels, lā miàn genaamd, wordt gemaakt door het deeg uit te rekken. Het maken van deze noedels, waarbij het deeg tussen beide handen in de lengte wordt uitgerekt, is bijna een kunstvorm geworden. De uiteinden worden samengevouwen en het deeg wordt steeds weer uitgerekt, waardoor het steeds dunner en langer wordt.

Het maken van lā miàn noedels vereist snelheid en behendigheid, omdat het deeg intact moet blijven en de noedels van elkaar gescheiden moeten blijven. Hoe langer de noedels, hoe beter, want in China symboliseren noedels het lange leven — iemand die zijn verjaardag viert krijgt wat men cháng shòu miàn noemt, “noedels voor een lang leven“.

Een wederzijds cadeau

De supermarkt heeft voor de Chinese koks die geen tijd of zin hebben om hun eigen noedels te maken altijd wel verse noedels te koop. Er zijn ook gedroogde noedels beschikbaar op de plank, maar ze moeten alleen worden gebruikt als verse noedels niet beschikbaar zijn.

Voor de amateurs of voor hen die gewoon lui zijn, bestaan er instant noedels. Ze kunnen niet wedijveren met de ‘real stuff’, maar we kunnen instant noedels beschouwen als een wederzijds geschenk van de Chinese keuken aan het Westen, als dank voor de tarwe en de graanmolen waarmee zij noedels leerden maken van tarwebloem.

Hieronder een heerlijk noedelrecept van China.org:

Gebakken noedels met versnipperd vlees

Ingrediënten:
250 gram kant en klare tarwenoedels
100 gram geraspt varkensvlees
15 gram geraspte bamboescheuten
15 gram geraspte paddenstoelen
8 gram (1 1/4 theelepel) sojasaus
3 gram (1/2 theelepel) zout
60 gram (4 eetlepels) bakolie
6 gram (1 eetlepel) maïszetmeel

Bereidingswijze:

  1. Kook vijf kopjes water in een pot. Leg er de noedels in en laat 6 tot 10 minuten koken. Haal ze eruit en spoel af met koud water om de noedels af te koelen. Meng de noedels met 5 g (1 theelepel) bakolie.
  2. Doe de resterende olie in een wok en als de olie 135-170ºC (275-340ºF) bedraagt, leg je de noedels erin en roerbak je tot de noedels goudgeel worden. Neem ze eruit en laat de olie afdruipen. Leg ze vervolgens op een bord.
  3. Verwarm de olie in de wok leg er het versnipperde vlees, de bamboescheuten en wortelen in. Voeg 50 g (3 eetlepels) water toe, vervolgens zout en sojasaus. Als de saus begint te koken, voegt u maïzena toe om ze dikker te maken. Verspreid de saus over de gebakken noedels en serveer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here