DoorZhen Cai

Gerechten met dierenpoten – voornamelijk kippenvoeten en varkenspoten – zijn populair op de Chinese eettafel. Kippenvoeten worden ook vaak “Feniks Voeten” genoemd omdat het gerecht zo populair is.

Het wordt gezegd dat het hoge collageengehalte in kippenvoeten zeer voedzaam is en Chinese vrouwen geloven dat hun huid mooier wordt door het eten van grote hoeveelheden kippenvoeten. Varkenspoten zijn om vergelijkbare redenen populair onder de Chinese bevolking.

Al sinds de Han Dynastie zijn kippenvoeten een favoriet in de keizerlijke vertrekken geweest. In tegenstelling tot kippenvlees, zijn de voeten van een kip beperkt verkrijgbaar wat het een delicatesse maakt waar veel vraag naar is. Zeldzame ingrediënten zijn een belangrijk onderdeel van de Chinese keuken. Het is deel van de cultuur en één van de redenen waarom kippenvoeten zo populair zijn.

Ook het feit dat kippenvoeten veel weg hebben van de menselijke hand draagt bij aan de populariteit van het gerecht. Chinese mensen geloven dat het eten van grote hoeveelheden kippenvoeten hen grote rijkdom zal brengen omdat er meer dan één paar handen beschikbaar is om het geld aan te pakken.

Gelegenheden waarbij kippenvoeten gegeten worden 

In sommige delen van Zuid-China, voornamelijk in de provincie Guangdong, worden kippenvoeten tijdens formele gelegenheden geserveerd. In andere delen van het land wordt deze delicatesse als een snack gegeten, vaak tijdens het televisiekijken. Ook wordt er vaak alcohol geserveerd bij kippenvoeten; de kippenvoeten worden sterk gemarineerd wat maakt dat alcoholische dranken lichter van smaak worden.

Varkenspoten helpen bij een examen 

Hoewel het misschien onlogisch klinkt, ontstond in de Tang Dynastie het gerucht dat het eten van varkenspoten kan helpen iemands prestaties tijdens een examen te verbeteren. De uitspraak van het woord ‘varken’ lijkt in het Chinees veel op de uitspraak van het woord ‘rood’ – wat gezien wordt als de kleur van succes. Bovendien lijkt een varkenspoot op een menselijke hand die een pen vasthoudt. Dit verband – succes in combinatie met het vasthouden van een pen – maakt dat varkenspoten zo populair zijn in China.

Het eten van varkenspoten kan volgens een andere mythe de moedermelkproductie op gang helpen. Het eten van varkenspoten is een ritueel wat door bijna alle moeders in China gevolgd wordt.

China is niet de enige

In Taiwan geloven mensen dat het eten van varkenspoten geluk brengt. Sojasaus is in Taiwan het belangrijkste ingrediënt bij gerechten met varkenspoten, het gerecht staat bekend voor de volle, zoute en vette smaak.
In Korea worden varkenspoten op traditionele wijze gebrouwd in rijstwijn en sojasaus en in Zuidoost Azië is het gebruikelijk om varkensvoeten te eten met rijstnoedels – wat ook in de provincie Fujian een gewoonte is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here