BronAD

In Hongkong is een demonstrant zwaargewond geraakt nadat hij door een politieman van dichtbij werd neergeschoten. Beelden van het incident werden op veel media getoond. De gewonde ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie bevestigt dat de betoger is neergeschoten en wordt geopereerd.

Het zou gaan om een 21-jarige man. Ook vertelde de politie dat op twee andere plaatsen de politie pistolen heeft getrokken, maar niet heeft geschoten. Een andere demonstrant werd ook geraakt door kogels, maar hij raakte minder ernstig gewond.

Er werd maandag weer massaal gedemonstreerd. Daardoor lag maandag een deel van het openbaar vervoer stil en bleven ook een aantal scholen gesloten. De politie gebruikte op sommige plaatsen traangas tegen de demonstranten.

De politie zette eerder zondag traangas in om een anti-regeringsdemonstratie in Hongkong uit elkaar te drijven. De actie volgde op geweld dat was uitgebroken op verscheidene plaatsen in de stadstaat tijdens het 24e weekend van protesten. Demonstranten zetten plastic barricades in brand en vernielden een treinstation. Ook gooiden ze brandbommen en vernielden banken, winkels en metrostations.

Een agent die zich bedreigd voelde trok zijn wapen en schoot op drie demonstranten. Op beelden is te zien dat hij een betoger vasthoudt, waarna een tweede demonstrant op hem afloopt. Daarop schiet hij hem neer. Vervolgens zou de agent ook op een derde betoger hebben geschoten, maar die werd niet geraakt.

Chinese bemoeizucht

Honderdduizenden demonstranten zijn sinds juni de straat op zijn gegaan om te pleiten voor meer democratie. Ze verzetten zich tegen wat zij noemen ‘de Chinese bemoeizucht’.

De protesten lijken een steeds grimmiger karakter te krijgen. Vrijdag overleed een 22-jarige student die tijdens de protesten in een parkeergarage een verdieping naar beneden viel.

Door de protesten lag maandag een deel van het openbaar vervoer stil en bleven ook een aantal scholen gesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here