Bron:Cobouw

Tijdens een bezoek aan Zuid-Korea om zijn PowerNest aan de man te brengen liep Alexander Suma corona op. Amper hersteld zet hij zijn Aziatische netwerk in om Nederlandse zorgverleners aan voldoende mondkapjes te helpen.

Sinds zijn kindertijd was hij niet meer zo ziek geweest. Hoge koorts, vocht achter de longen, pijn op de borst. Anderhalve week geleden begon het en daarna beleefde Alexander Suma vanstart-up Ibis Power een paar beroerde dagen. De huisarts gaf aan hem niet te kunnen bezoeken of testen. Hij schatte bovendien in dat Suma met drie weken alweer te lang terug was uit Korea om nu pas ziekteverschijnselen te krijgen.

Hij kreeg wel het advies om veertien dagen binnen te blijven. Toen hij een paar dagen later bijna geen lucht meer kreeg en zijn vrouw de ambulance belde kwam die even poolshoogte nemen om kort daarop weer te vertrekken. “Bel maar weer als je bloed ophoest”, was de weinig opbeurende mededeling waarmee ze weer naar buiten stapten. In Eindhoven bevond hij zich op dat moment zo’n beetje in het epicentrum van de Nederlandse corona-epidemie en waren de zorgverleners en ziekenhuizen toen al zwaar overbelast.

Carnaval juist ontvlucht

“En dat terwijl ik nota bene het carnaval was ontvlucht dus verheugd terugkwam dat ik daar de dans was ontsprongen”, vertelt Suma via de telefoon. In Freiburg zochten hij en zijn vrouw ontspanning in zo’n echt Duits kuurbad. Die regio groeide later nota bene ook uit tot het epicentrum van de Duitse corona-epidemie, dus onbedoeld had hij toch wel wat brandhaarden bezocht. Want half februari was hij dus in Korea geweest tijdens een missie met de Europese Commissie om zijn PowerNest aan de man te brengen. Tijdens de vier dagen durende zakenreis had hij meerdere besprekingen in Seoul en Daegu.

Suma: “Alle lijntjes teruglopend, wat ik de afgelopen dagen vaak heb gedaan, denk ik toch dat ik het virus in Korea heb opgelopen. Daar waren we precies op het hoogtepunt van de epidemie. Ik moet het pad van die beruchte kerkgangster, die voor zoveel Koreaanse besmettingen verantwoordelijk was, letterlijk hebben gekruist bleek uit mijn reconstructie achteraf. Er is nog zo weinig bekend over corona. Ik denk echt dat die incubatietijd nog best wat langer zou kunnen uitvallen dan de twee weken waar virologen het nu over hebben.”

Dat het virus de veertigjarige ondernemer zo hard trof, komt volgens Suma door het stressvolle bestaan dat onvermijdelijk is bij het runnen van een start-up. De PowerNest is een verdiepingshoge module met zonnepanelen en windturbines die in een keer bovenop het dak van hoge woongebouwen wordt geplaatst. Door slimme lamellen en venturi’s draaien de windturbines harder dan wanneer ze direct worden aangeblazen door de wind. En  de luchtstroom koelt ook nog eens de zonnepanelen, waardoor die een hoger rendement hebben.

Weerstand toch lager

Zijn product wordt overal enthousiast ontvangen en dit jaar verwacht hij zeker veertien modules te plaatsen. Eind vorig  jaar won hij nog de Cobouw Award voor het beste bouwproduct. Maar niettemin is het leven van de gepromoveerd natuurkundige hectisch en stressvol. “Ik denk dat daardoor mijn weerstand toch wat verminderd was en ik zwaarder getroffen ben dan je misschien zou mogen verwachten van iemand van mijn leeftijd.”

Maar goed de weg omhoog is weer gevonden en vrijdag loopt zijn quarantaineperiode van veertien dagen af. Toen hij afgelopen dagen contact had met zijn agent in China die zonnepanelen levert voor de PowerNest, bleek die een lokale fabriek te kennen die sinds kort mondkapjes produceert en best wat partijen kan leveren. “In China is de epidemie namelijk al over zijn hoogtepunt heen en neemt de vraag naar kapjes alweer af. Terwijl er hier juist schaarste heerst en niemand nog weet hoe hij aan kapjes kan komen.”

Op social media plaatste Suma een oproep dat hij zijn netwerk wil inzetten om Nederlandse zorginstellingen en ziekenhuizen aan mondkapjes te helpen. De response was vanaf het begin enorm en hij denkt dat er inmiddels voldoende aanvragen zijn voor een eerste luchttransport. “Het enige wat ik doe is dat ik aanvragen bundel en doorsluis naar mijn agent. Niet iedereen kan meteen een order van 100.000 kapjes plaatsen, wat noodzakelijk is voor efficiënt vrachtvervoer. Maar als instellingen en bedrijven de handen ineenslaan lukt dat wel.”

Suma heeft zelf geen ambitie om in de handel in mondkapjes te stappen. “Ik heb mijn handen vol aan PowerNest en kan dit er niet even bijdoen. Maar ik heb wel ondervonden hoe heftig dit virus toeslaat en wil graag helpen bij het indammen van de epidemie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here