Bron:panorama.nl

Europese films hebben in 2017 voor het eerst meer bezoekers getrokken in China dan in de Verenigde Staten. Dat meldt het Europese Audiovisual Observatory. China was buiten Europa goed voor 37 procent van alle filmbezoeken aan Europese films, de VS volgde met 28 procent – oftewel 27,1 miljoen mensen.

Waar het aantal Chinese bezoekers voor Europese films jaar na jaar stijgt, daalde het aantal Amerikaanse kijkers in 2017 ten opzichte van het jaar ervoor met 2,7 miljoen mensen. Na China en de VS is Latijns-Amerika de derde exportmarkt voor Europese films.

Van alle Europese producties scoorde Valerian and the City of a Thousand Planets, van de Franse regisseur Luc Besson, buiten Europa het best. Overigens leveren Europese films wel meer op op de Amerikaanse markt. Liefst 41 procent van de bioscoopopbrengst van Europese films buiten Europa kwam van de Amerikaanse markt.

De Chinese filmmarkt wordt wereldwijd steeds belangrijker. Uit een onderzoeksrapport van accountantskantoor PwC blijkt dat China in 2020 de VS voorbijstreeft als ‘s werelds grootste bioscoopmarkt. De Nederlandse regisseur Dick Maas ondervond in april dit jaar al hoe groot de Chinese interesse in bioscoopfilms is. Zijn film Prooi, over een grote agressieve leeuw die Amsterdam onveilig maakt, behaalde enkele weken geheel onverwacht de top tien best bezochte bioscoopfilms in het Aziatische land. Ter illustratie: zijn film werd in één week tijd door bijna 300.000 mensen bezocht. In Nederland had de film, die werd gezien als een flop, in totaal een bezoekersaantal van zo’n 30.000.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here