Bron:NU.nl

Hongkongse demonstranten hebben in de nacht van woensdag op donderdag de confrontatie met de politie gezocht. Daarmee uitten ze hun woede over het feit dat eerder deze week een Hongkongse scholier door een politiekogel werd geraakt.

In de hele stad waren ‘s nachts demonstranten actief. Ze gooiden onder meer met vuurbommen, wierpen blokkades op en spoten graffiti op muren van winkels en metrostations. De politie probeerde de menigte met traangas uiteen te drijven.

De politie heeft de overheid opgeroepen een avondklok in te stellen om het escalerende geweld het hoofd te bieden, omdat agenten zelf het doelwit van de woede lijken te worden. Demonstranten zijn al langer boos op de politie, omdat agenten volgens hen te veel geweld gebruiken.

De protesten zijn begin juni begonnen. Sindsdien is een onbekend aantal gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn zowel demonstranten als agenten.

Nieuw dieptepunt in onrustig Hongkong

De aanhoudende onrust in Hongkong bereikte een nieuw dieptepunt nadat een achttienjarige scholier tijdens de protesten van dinsdag door een politiekogel werd geraakt en zwaargewond raakte. Het was de eerste keer dat een agent met gevaarlijke munitie gericht op een betoger schoot.

De scholier raakte in gevecht met een agent en gebruikte daarbij een metalen pijp. Hij werd vervolgens neergeschoten en moest met een schotwond in zijn borst naar het ziekenhuis worden overgebracht. Volgens de politie handelde de betrokken agent volgens de richtlijnen en uit zelfverdediging. De toestand van de scholier, Tony Tsang, is nu stabiel.

Hij was niet het enige slachtoffer van de gewelddadige protesten van dinsdag, de dag waarop het zeventigjarige bestaan van de Volksrepubliek China werd gevierd. Meer dan honderd personen, onder wie agenten, raakten gewond. Er zijn ruim 180 arrestaties verricht.

Ook Tsang is aangehouden. De politie dient drie aanklachten tegen hem in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here