Bron:AD

Door: Dénis van Vliet

Een niet alledaags beeld: een Chinees oorlogsfregat in Rotterdam. Al uren voordat het splinternieuwe schip vanochtend aanmeerde aan de Wilhelminakade stonden Chinezen met vlaggen langs de kade om de bemanning te verwelkomen. Het bezoek komt in een tijd waarin de grootmacht met toenemende argwaan wordt benaderd. 

Het bezoek van het fregat aan Nederland is te danken aan de Chinese ambassade in Den Haag, die het een leuk idee vond om Chinezen in ons land kennis te laten maken met de nieuwste aanwinst uit de vaderlandse vloot. De Chinese marine viert dit jaar haar 70-jarige jubileum en manifesteert zich ook steeds nadrukkelijker op het wereldtoneel, iets dat ook in het westen niet onopgemerkt blijft. In september bijvoorbeeld wordt in Rotterdam een conferentie gehouden over hoe om te gaan met de Chinese ambities op zee.

Wie het fregat met eigen ogen wil aanschouwen, heeft nog een paar dagen de tijd: donderdagochtend om stipt 06.00 uur vaart het fregat de haven weer uit. De Chinezen hoeven niet bang te zijn dat ze voor die tijd door de Nederlandse marine de Nederlandse wateren worden uitgejaagd, zegt woordvoerder Alex Kranenburg namens het ministerie van Defensie. ,,Wij waren van tevoren op de hoogte van het bezoek. Wanneer je als oorlogsschip de haven van een ander land wil bezoeken, is daarvoor instemming van het betreffende land nodig.’’

Aankomst

De aankomst van het fregat is ook werknemers in de gebouwen op de Kop van Zuid niet ontgaan. Een werknemer van een it-bedrijf schrijft op Twitter dat zijn baas het internet tot donderdag heeft afgesloten omdat hij die Chinezen niet vertrouwt: misschien dat ze vanaf dat schip wel een close access hack proberen uit te voeren, ict-jargon voor het wifi-netwerk van een organisatie van dichtbij binnendringen.  Een grapje met een serieuze ondertoon, want het is een beproefde methode in de spionagewereld. In oktober nog werden bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag vier officieren van de Russische militaire inlichtingendienst betrapt die zo probeerden toegang te krijgen tot geheime informatie.

Misschien veelzeggend is ook een belrondje langs de bedrijven en overheidsdiensten die op de Kop van Zuid zijn gevestigd. Ze reageren niet of uiterst terughoudend op de vraag of ze hun ict-netwerken extra hebben beveiligd nu er een Chinees marineschip voor hun deur ligt. Op de computers achter de gevels van de kantoorkolossen ligt een schat van informatie: het Havenbedrijf is er gevestigd, de gemeente, accountantsbureau Deloitte, noem ze maar op. ,,Over dat soort zaken doen we geen mededelingen,’’ zegt een woordvoerder van het Havenbedrijf. Deloitte geeft aan dat haar data altijd goed beveiligd is.

Staatsbedrijven

De Rotterdamse gemeenteraad besloot eerder dit jaar in ruime meerderheid Chinese staatsbedrijven buiten de deur te houden bij de aanleg en onderhoud van internetwerken en elektriciteitsnetten in de stad. ,,Onze infrastructuur mag niet ten prooi vallen aan de machtspolitiek van buitenlandse regimes’’, zo verwoordde PvdA’er Dennis Tak het eerder in deze krant. Landelijk wordt daar anders over gedacht: het kabinet besloot eerder deze maand nog Huawei niet op voorhand uit te sluiten voor de aanleg van een 5G-netwerk. Het Chinese bedrijf wil zo’n supersnel mobiel netwerk hier optuigen met KPN, dat toevallig zijn hoofdkantoor heeft op een steenworp van de plek waar het oorlogsfregat vanochtend aanmeerde. Maar ook dat bedrijf wil niet reageren op vragen over het Chinese schip voor de deur. De Chinese ambassade in Den Haag was onbereikbaar voor commentaar.

Voor de Chinezen die aan de kade stonden, was het vooral een leuk feestje en weerzien met elkaar. Ze verdrongen zich om op de foto te gaan met de bemanningsleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here