Bron:ed.nl

Door:Rob Burg

EINDHOVEN/HELMOND – Steeds vaker leidt kortsluiting in goedkope elektronische apparatuur, veelal uit China afkomstig, tot brand, constateert het brandonderzoeksteam van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. 

Hij noemt een recente woningbrand in Bakel als voorbeeld. Een powerbank aan de oplader vloog midden in de nacht spontaan in de hens. De bewoners dachten dat het vuur ontstaan was in een fritespan die op het aanrecht stond. Maar al snel bleek de powerbank die ernaast lag, de boosdoener te zijn. ,,Van de fritespan zat de stekker niet eens in het stopcontact”, vertelt Arjan van Beek. ,,Die powerbank was gloeiend heet geworden, waarna er kortsluiting ontstond en een grote steekvlam vervolgens ook de friteuse in brand zette.”

Sinds 2015 is Van Beek bij de veiligheidsregio belast met het technisch onderzoek naar branden. Dat werk doet hij samen met vier collega’s. Ook in andere veiligheidsregio’s zijn dergelijke teams sinds vijf jaar actief. Vóór die tijd deed de brandweer nauwelijks technisch onderzoek naar het ontstaan van branden. Terwijl daaruit juist heel belangrijke lessen worden getrokken om de risico’s op brand te kunnen verkleinen, betoogt de brandweerman.

Lithium-ion batterijen

Van Beek en zijn collega Harrie van Woerkum maken het steeds vaker mee, dat branden in woningen en bedrijfspanden veroorzaakt worden door goedkope elektronische producten met lithium-ion batterijen erin, veelal van Chinese makelij. ,,Een heel duidelijke trend de afgelopen tijd”, zeggen de twee. Hun advies: schaf geen goedkope, inferieure spullen aan. En, hoe dan ook: leg apparaten ‘s nachts nooit aan de oplader. ,,Als je slaapt, ruik je niks. Dus ook geen brandlucht.” Overigens geldt dat advies ook voor al dan niet dure laptops en andere elektronische apparatuur. ,,Aan de buitenkant kun je niet zien wat de conditie is van een accu.”

Een ander, berucht voorbeeld van een brandgevaarlijk apparaat is de hoverboard, vertelt Van Beek. Vier jaar geleden brak brand uit in een Eindhovense woning, doordat zo’n ‘elektrisch skateboard’ tijdens het laden oververhit raakte en uit elkaar spatte. ,,Brandende accucellen schoten met enorme kracht alle kanten op”, zegt Van Woerkum. Toen er kort daarna meer incidenten gebeurden met de boards, kaartte het brandonderzoeksteam dit aan bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Die stelde een uitgebreid onderzoek in met als resultaat dat acht van de tien hoverboards uit de handel werden genomen.

De resultaten van alle door het team onderzochte incidenten -één op de vijf branden- worden opgeslagen in een landelijke databank: een belangrijke bron van informatie voor de veiligheidsregio’s.

Tv’s en wasdrogers

Waar tegenwoordig goedkope elektronische apparatuur voor de grootste brandrisico’s zorgt, waren dat voorheen ‘dikke’ beeldbuis-tv’s en wasdrogers. Met de drogers gaat het de goede kant op, weet Van Beek. ,,Platte tv’s die in brand vlogen, hebben we nog nooit gezien.”

Wat in de afgelopen decennia ook veranderde is de aard van de branden, aldus Van Beek: ,,Tien jaar terug hadden we vaak grotere branden. Vandaag de dag worden ze veel eerder gemeld -iedereen heeft een smartphone- én ook opgemerkt, onder meer dankzij de rookmelders. Hadden we vroeger wekelijks twee tot drie middelbranden, nu is er dat gemiddeld één per week.”

Tegelijkertijd wijzen de twee op een andere ontwikkeling: een gemiddelde woningbrand ontwikkelt zich veel sneller dan vroeger. Van Woerkum: ,,Meubels zijn tegenwoordig veel brandbaarder, door de toegepaste synthetische materialen en kunststoffen. De eiken meubelen van vroeger brandden veel trager.” Van Beek: ,,Daardoor is de tijd die men heeft om een brandend pand te verlaten ook veel korter geworden. Dertig jaar geleden duurde het een halfuur voordat een huis in lichterlaaie stond, nu gebeurt dat vaak in drie tot vijf minuten. Bovendien zijn de rookgassen giftiger geworden, ook weer door al die gebruikte kunststoffen. Branden van nu zijn gevaarlijker dan vroeger.” Van Woerkum: ,,Je hebt hooguit drie minuten de tijd om een ruimte te verlaten.”

In de opkomsttijden van de brandweer zit weinig rek meer, zeggen de twee. ,,Sneller dan nu kunnen we niet zijn.” Als je dus winst wilt behalen op het gebied van brandveiligheid, moet je aan de voorkant beginnen, luidt de boodschap. Zorg dat je snel naar buiten kunt. Van Beek: ,,Oefen het wegkomen, met het hele gezin, met blinddoeken om. En: zorg dat de sleutel altijd op dezelfde, vaste plek, vlakbij de deur hangt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here