Bron:boerderij.nl

Door:Gonja Hospers

China heeft een probleem met de vleesproductie. Wat betekent dat voor de Europese vleeskuikenmarkt?

China heeft een probleem met de vleesproductie. Door dierziekte is er een tekort aan varkensvlees, wat nu voor een deel aangekocht wordt in Europa. Sinds 2015 mocht er geen pluimveevlees uit de Verenigde Staten naar China vanwege vogelgriepuitbraken. Maar de regels zijn nu gewijzigd. Als het pluimveevlees aan de Chinese regels voldoet, mag er weer pluimveevlees vanuit de Verenigde Staten naar China geleverd worden.

Brengt deze wijziging in de wereldmarkt een positieve boost voor de vleeskuikenprijzen hier?

Ik kan niet inschatten wat dat betekent voor de Europese vleeskuikenmarkt. De vleeskuikenprijzen zijn de afgelopen weken pijlsnel gedaald. Brengt deze wijziging in de wereldmarkt ook een positieve boost voor de vleeskuikenprijzen hier? Dat zou mooi zijn. Alhoewel er ook geluiden zijn die zeggen dat de prijsdaling stabiliseert omdat slachters lege haken krijgen.

Ledlampen uit China

Er is een Chinees bedrijf dat me steeds mails stuurt om vooral nieuwe led-lampen bij hen te kopen voor de stal. Maar ik vindt het nogal lastig om de claim ‘minder stroomverbruik’ door led-lampen te berekenen. Nu hangen er 44 tl-lampen met 36 watt per stal. Die zouden dan vervangen worden door led-lampen.

De offertes die ik tot nu heb, kunnen me nog niet laten zien dat ik minder stroom zal verbruiken. Over het algemeen moeten er namelijk meer watts in de stal om een goed led-lichtplan te krijgen. En om de lampen helemaal uit te doen om minder stroom te verbruiken, dat lijkt me niet de bedoeling. Nog even verder zoeken.

Zonnepanelen uit China

Onze nieuwe zonnepanelen komen ook uit China. Ze liggen op het dak, de kabels liggen klaar. Ziet er mooi uit als je erlangs rijdt, maar nu nog de aansluiting naar de trafo. Zodat we daar ook een eigen energievoorziening hebben.

Heb wel geleerd dat ik bij het volgende project een deadline erin zet evenals een boeteclausule. Want in de huidige markt met voldoende bouwmogelijkheden – de stikstofproblematiek daargelaten – komen bedrijven slecht hun afspraken na. Of ze komen helemaal niet, wat me ook bij één bedrijf overkomen is. Toen ik belde dat we eraan toe waren dat ze kwamen, kreeg ik als opmerking: waar zaten jullie ook alweer … o, dan komen we niet, te ver weg. Zoek maar iets in de buurt … Alsof mensen in de buurt geen planning hebben en direct tijd hebben.

Gelukkig vond ik een bedrijf in Winschoten dat wel zijn afspraken correct nakwam en netjes de kabel door de grond heeft geboord. We hopen nu dat voor het einde van het jaar(!) de lampen in de stal overdag branden op zonne-energie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here