Irene van der Harst

Het karakter van de Chinese alcoholcultuur dateert van meer dan 6000 jaar geleden, gebaseerd op de meest recente archeologische bevindingen. Gedurende die periode, hebben talloze Chinezen zich toegewijd aan het maken van de beste sterke drank, gele wijn en bier, waarbij ze er altijd naar streven de techniek te verbeteren.

Het Chinese woord voor alcohol, jiǔ, heeft niet alleen dezelfde uitspraak als de woorden voor ‘lang leven’ en ‘eeuwig’, maar klinkt ook vergelijkbaar met de karakters voor ‘eigendom’. Daardoor wakkert het de liefde van Chinese mensen voor voorspoed aan.

Het gezelschap van alcohol

In de oudheid werd er altijd alcohol geschonken tijdens ceremonies ter ere van de voorouders, banketten of familiefeesten. Tijdens een Chinees diner hoorde je vaak het gezegde “Wu jiu bu cheng xi’’, oftewel ‘een diner is niet compleet zonder het gezelschap van alcohol’.

Chinese mensen drinken graag alcohol om plezier te hebben met vrienden. Ze drinken op zowel welkomst- als afscheidsfeesten, om hun gelukwensen over te brengen. Men zegt dat alle diepe gevoelens verdwijnen in alcoholische dranken.

Tijdens formele gelegenheden letten mensen, behalve op de hoge kwaliteit van alcohol, speciaal op de omgeving en etiquette van het drinken. Er mag bijvoorbeeld geen sprake zijn van onregelmatig of onvrijwillig drinken.

“Jiu guo san xun, cai guo wu wei’’, is een gezegde uit het oude China. Het betekent dat er na een diner van vijf gangen en drie rondjes drinken, niet meer gedwongen mocht worden gedronken. Dit illustreert de visie van Chinezen op het behouden van een goede gezondheid en hoe je je tijdens het eten als een deugdzaam mens gedraagt.

Diverse sterktes en smaken

Chinese mensen drinken vaak witte sterke drank of gele rijstwijn. Witte sterke drank, of baijiu, is een heldere drank die voornamelijk gedistilleerd is uit granen als sorghum, rijst en mais. Baijiu is er in verschillende sterktes en smaken en bevat doorgaans een alcoholpercentage van 45-55%.

Baijiu is goed voor ongeveer een derde van alle sterke drank die wordt geconsumeerd in de wereld. Dit is overigens niet zo verassend als je bedenkt dat China goed is voor bijna 40% van de consumptie van sterke drank in de wereld.

Rijstwijn behoort tot een soort Chinese sterke drank die huang jiu (gele sterke drank) wordt genoemd. Dit verwijst naar gefermenteerde alcoholische dranken die direct gebrouwen zijn met granen als rijst, tarwe en gierst. Het alcoholpercentage is doorgaans minder dan 20%.

Een andere populaire alcoholische drank in China is Maotai, een van de meest beroemde gedistilleerde dranken ter wereld. Deze sterke drank bestaat ten minste sinds het jaar 135 (gangbare jaartelling) en staat al bijna 1000 jaar bekend als China’s belangrijkste nationale wijn.

Ook bier wordt in China al gebrouwen sinds er in 1900 in Harbin, de hoofdstad van de provincie Heilongjiang, een brouwerij werd opgericht.

Tegenwoordig zijn er meer dan 1500 binnenlandse biermerken in China en het is daarmee ‘s werelds leidende natie in de productie en consumptie van bier.

Proost, of zoals je in China zegt, ‘Gānbēi!’

(Bron:Hollandone Nederland)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here