Door:Asa Butcher

Tik ‘extreme wijnproductie’ in een zoekmachine en u ontdekt de risicovolle en kostbare wereld van ijswijn, een zorgvuldig productieproces dat veel meer vereist dan alleen vriestemperaturen. Gedreven door een uitdaging heeft de in Canada geboren ondernemer Jackie Fast het luxe ijswijnmerk REBEL Pi gelanceerd, dat naar Britse consumenten streeft die iets willen kopen waar ze niet eens naar op zoek zijn.

“Niemand drinkt het, niemand koopt het, niemand weet hoe het wordt gemaakt, … alles eraan is een uitdaging”, lacht Jackie Fast als ze gbtimes.com de nieuwe missie uitlegt die ze gewillig heeft ondernomen. De half-Chinese nieuwkomer in de ijswijnindustrie, die Forbes ooit omschreef als ‘meedogenloos’, vertoont geen teken van zenuwen, maar geeft toe dat de angst voor mislukking altijd een belangrijke drijfveer is geweest.

Een verhaal bouwen

Op dit moment verschijnt Jackie Fast op de Britse tv-schermen in de veertiende serie van het realityshow The Apprentice, een wedstrijd waarin ze strijdt tegen 15 kandidaten voor een investeringsprijs van £ 250.000 (US$ 330.000). Ze heeft echter al opmerkelijke commerciële successen geboekt met het marketingbureau Slingshot Sponsorship, dat Shell en Red Bull tot haar spraakmakende klanten rekent.

Begonnen vanuit haar slaapkamer in 2010, bouwde ze het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf uit tot een bekroonde multimiljard-pond bedrijf en verkocht het vervolgens in 2016. “Het bedrijf groeide exponentieel en was een geweldig succes, maar ik wilde datgene wat ik met mijn laatste bedrijf geleerd heb meenemen en toepassen op iets tastbaarder”, zegt ze en voegde eraan toe dat ze ook iets wilde hebben om een verhaal van te maken.

Het verhaal begon tijdens een wijnproeverij in Ontario op huwelijksreis eerder dit jaar, na een gefrustreerde zoektocht naar een wijngaard om te investeren in de Okanagan Valley van Brits Colombia, haar woonplaats en locatie van de meerderheid van Canada’s ijswijnproducenten. Hoewel het concept van ijswijn haar al van jongs af aan bekend was, had niemand ooit over de productie ervan gesproken.

Een normale druif geeft ongeveer tien druppels wijn, maar een geplette diepvriesdruif zal slechts één druppel afgeven, onthult ze. Met het verlies van twee derde van het gewas aan dieren en rot, plus de kosten van arbeiders die op temperaturen van minus acht wachten om te oogsten, houdt het voor de meeste ijswijnproducenten geen steek om verder in hun marges te snijden door overzee te verdelen.

“Het was echt op dat moment dat het voelde alsof er iets bijzonders in mijn ontdekking zat. Natuurlijk heb ik geen ijswijn ‘ontdekt’ – het bestaat al 200 jaar – maar alleen al in het feit dat het hier om een product gaat dat echt bijzonder is en dat de meeste mensen buiten Canada niet kennen […] en het is echt moeilijk om er vat op te krijgen omdat ze het lokaal houden”, voegt ze eraan toe.

Bijna mathematische precisie

Bij haar terugkeer in Londen ontdekte Jackie Fast dat sommige Canadese merken, zoals Peller Estates en Inniskillin, in de wijnafdelingen van luxe retailers Harrods en Selfridges op voorraad liggen, maar dat de ijswijnen ‘onder een laagje stof’ liggen. Ze ontmoette ook een topsommelier en wijnadviseur die ijswijn verwardemet wijn gemaakt van druiven die pas na de oogst werden ingevroren.

Het opleiden van consumenten is de sleutel tot het succes van REBEL Pi in het Verenigd Koninkrijk en Jackie Fast wijst de Chinezen die de tijd hebben genomen om iets over ijswijn te weten te komen erop dat het speciaal is en niet zomaar een fles wijn. “China loopt voorop”, zegt Fast, die naar de universiteit in Beijing ging en wiens familie in Hong Kong woont.

Fast is ook klaar om het tegenovergestelde te zijn van elke wijnmaker die haar is voorgegaan, met name in het Verenigd Koninkrijk: “Ik wil niet al te zacht te werk gaan. We willen opvallen, we willen iedereen toeroepen wat dit product eigenlijk is, omdat ik tot nu toe niet denk dat een van de andere wijnmakers dat heeft gedaan”.

In haar eigen woorden staat ze altijd al bekend als een verstoorder en als iemand die de regels probeert te overtreden, wat deels de inspiratie is voor ‘rebel’ in de merknaam. Ze is ook gericht op rebelse consumenten die zich willen onderscheiden van de massa en geen schaap willen zijn. Wat ‘pi’ betreft, staat het symbool voor de bijna mathematische precisie die nodig is om een perfecte ijswijn te produceren.

Dit komt neer op een epidemie

Canada en Duitsland zijn momenteel qua volume de grootste ijswijnproducenten ter wereld, maar China zit op de hielen en ook de kwaliteit verbetert. Vorig jaar produceerden Chinese wijngaarden twee van de beste ijswijnen op de 2017 Decanter World Wine Awards, een van ‘s werelds grootste en meest invloedrijke wijncompetities.

De liefde van het land voor ijswijn komt neer op een epidemie, met berichten over Chinezen die witte wijnen proberen te verzoeten met honing. China is de afgelopen jaren de grootste importeur van Canadese ijswijn geweest, met een groeiende vraag van 103.565 liter in 2013 naar 150.536 liter in 2017- ongeveer 55 procent van de gemiddelde jaarlijkse productie (268.000 liter).

De VS is Canada’s op één na grootste importeur, gevolgd door Zuid-Korea en Nederland, maar de drie landen samen komen nog altijd niet aan het exportvolume naar China. “China is echt een interessante markt… er is een onverzadigbare eetlust voor Canadese producten, met name zeldzame Canadese producten zoals ijswijn”, merkt Jackie Fast op, die onthult dat ze begin 2019 een reis naar Azië plant.

“De uitdaging bij ijswijn, of in ieder geval bij REBEL Pi, is dat we slechts X flessen hebben. We zijn niet als een enorme wijnmakerij die alle flessen ter wereld heeft, dus we moeten echt voorzichtig zijn met wie we werken en waar het naartoe gaat. Het laatste wat wij willen doen is in China lanceren en in een week uitverkocht zijn, en vervolgens niet aan de vraag kunnen voldoen tot de volgende oogst”, zo zegt ze.

Iets uitzonderlijks produceren

De doelstelling voor REBEL Pi voor het komende jaar is om wereldwijd te lanceren, met name in Azië, en om meer partnerschappen aan te gaan met ijswijnproducenten. “De grootste uitdaging is om voldoende ijswijn in handen te krijgen, want er is wereldwijd gewoon niet veel ijswijn. Ik moet hen er dan van overtuigen om mij hun ijswijn te geven in plaats van deze intern te verkopen of via hun wijnwinkels te verkopen”, aldus Jackie Fast.

Haar eerste partner, de bekroonde wijnmakerij Pentâge gevestigd in de Okanagan Valley, heeft 1.600 flessen van de REBEL Pi vintage geproduceerd. Terwijl 95 procent van de ijswijn wordt gemaakt van de taaie Vidal-druif, heeft Jackie Fast’s merk gekozen voor de zeer populaire Franse druif Roussanne, die lastiger te kweken is, maar andere voordelen heeft.

Ze legt uit dat de Roussanne-druif niet zo zoet is, wat resulteert in een complexere en intensere wijn zonder de ongelooflijke zoetheid van de Vidal- of Cabernet Franc-druiven. Voor haar is dat wat REBEL Pi heel anders maakt dan andere dessert- of ijswijnen.

“Deze wijnmakers, deze wijngaarden, produceren iets heel bijzonders, maar niemand neemt de tijd om mensen erover te vertellen en ik denk echt dat REBEL Pi dat zou kunnen doen. Ik haat het om vergelijkingen te maken, maar voordat Patrón op de markt kwam, werd tequila gedronken, maar niemand bestelde tequila zoals Patrón”, zegt ze en wijst naar ‘s werelds hoogste kwaliteit ultra-premium tequila.

Door haar profiel wekelijks op te bouwen voor miljoenen Britse televisiekijkers en de wereld van de extreme wijnbouw te promoten, kan ze mensen bereiken die geen typische wijnliefhebbers zijn. In feite is het misschien slechts een kwestie van tijd voordat ‘iedereen het drinkt, iedereen het koopt en iedereen weet hoe het gemaakt is’, want Jackie Fast gedijt op een uitdaging en is meedogenloos rebels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here