Bron:ed.nl

DEURNE – Afgestudeerd dierverzorger Jasper Spaaij (20) uit Deurne heeft een leuke prijs gewonnen: hij mag als een van 12 mensen, gekozen uit 25.000, naar de reuzenpanda’s in China. ‘Geen twee weken knuffelen.’

Toen Jasper Spaaij drie jaar oud was, liet hij zijn pandaknuffel bijna in een dierverblijf vallen tijdens een bezoek aan de dierentuin. Dat was het moment dat hem op een of andere wijze is bijgebleven en sindsdien is hij verzot op panda’s. ,,De panda is van mij. Dat is mijn lievelingsdier.”

Na de middelbare school volgde hij de mbo-opleiding Wildpark Management bij Helicon in Helmond. Daar  studeerde hij dit jaar af als dierverzorger, met als specialisatie dierentuinen. Hij liep stage  bij verschillende parken, waaronder zelfs eentje in Cyprus.

Wilskracht

Als kind zocht hij met zijn opa in de tuin al naar insecten en vogels, maar die wonnen het bij hem niet van de ‘schattige’ pandabeer. Naarmate hij ouder werd, begon ook de historie van de panda hem te boeien. De Deurnenaar vindt de wilskracht van het dier mooi en herkent zichzelf daarin. Zijn doel is om met panda’s te werken.

Dat doel is snel dichterbij gekomen sinds hij in november bericht van het pandacentrum in Chengdu kreeg dat hij bij de gelukkige twaalf zit die wereldwijd uitgenodigd zijn naar het pandawalhalla te komen. Hij moest een video maken en in een gesprek zijn passie toelichten en deed dat overtuigend. Feest in Deurne dus. ,,Mijn familie kwam langs en iedereen was blij. Zij weten hoe gek ik op panda’s ben en hoe graag ik dit wil.”

Knuffelen

Volgende week vertrekt hij naar China. Met zijn visum op zak stopt hij eerst in Beijing en daarna reist hij door naar Chengdu. ,,Veel mensen denken dat ik daar twee weken lang panda’s ga knuffelen. Dat is niet zo. Het is het hele proces, er moet ook gevoerd en schoongemaakt worden”, vertelt Spaaij. Ook krijgt hij lessen over de panda, over de cultuur in het gebied en over het fokprogramma om de populatie omhoog te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here