Bron:NOS

Samenwerken met China is van groot belang, maar bij die samenwerking moet goed oog zijn voor de ideologische verschillen die er tussen onze landen zijn. Dat zegt het kabinet in de zojuist verschenen ‘China strategie’. In het honderd pagina’s tellende document schetst het kabinet economische kansen, maar worden ook zorgen geuit.

Die zorgen gaan vooral over de veiligheid. “Het is logisch dat China zijn plek in de wereld inneemt, maar het kabinet vindt dat dit op een eerlijke manier, op een gelijk speelveld en volgens internationaal afgesproken regels zou moeten gebeuren”.

Nederland wil met China samenwerken op het gebied van onder meer “klimaat, handel, landbouw en transport”.

Maar er moet ook oog zijn voor “cyberspionage en beïnvloeding van onze waarden en normen”.

Bang?

Minister Blok: “Als je mij vraagt ‘Moeten we bang zijn voor China?’, dan is mijn antwoord: nee. Maar we moeten wel realistisch zijn. We moeten ons baseren op feiten en kennis. Niet op gevoelens en beelden. En wellicht zijn we in het verleden ook wel eens te goedmoedig en goedgelovig geweest”.

De China-strategie was geen eenvoudige klus voor het kabinet. Het ministerie van Economische Zaken werd eerder “naïef” genoemd, omdat het “alleen maar over economische belangen” zou gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vreest dat een te harde opstelling ten opzichte van de Chinezen voor internationale problemen kan zorgen.

Begin april waarschuwde de AIVD voor Nederlandse afhankelijkheid vanChinese apparatuur. Landen als China en Rusland hebben volgens AIVD-baas Schoof een offensieve cyber-strategie tegen onze belangen.

Na het nieuws dat Chinezen voor miljoenen aan technologie gestolen zouden hebben bij de Nederlandse chipmachinemaker ASML, liet de Tweede Kamer weten het Chinese bedrijf Huawei voorlopig te willen weren bij de aanleg van het nieuwe 5G-netwerk voor mobiel dataverkeer.

Wachten op advies

Een besluit over het netwerk is er nog niet. Een afzonderlijke taskforce onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid komt nog met een advies over de invloed van China op het mobiele 5G-netwerk.

Een aantal andere landen heeft intussen gezegd dat ze dat niet willen, waaronder de Verenigde Staten en Australië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here