Ina Florusse

Karel Thieme veranderde in zijn 41 jarige loopbaan ‘van theeproever die leerde over het belang van water, in een Zuiver Waterambassadeur met kennis van thee’. Helemaal in stijl die beantwoordt aan zijn laatste avontuur in China, toonde Karel tijdens dit gesprek de Chinese kunst van theezetten in een mooi ceremonieel Chinees serviesje. Zelfs de thee werd gewassen, vanzelf met zuiver water. En ja, de thee had een mooie volle smaak en een mooie oranje kleur.

Karel is niet te stoppen als het gaat om de bewustwording van zuiver water. Na de zomer organiseert Karel Zuiver Water informatie Bewustwording Avonden.

In 1990 klauterde Karel met thee-exporteur Mao Limin een berg op richting een theetuin, die vijf en een half uur wandelen was. Het werd China’s eerste biologische Theetuin. Op uitnodiging van Mao Limin, nu president/directeur van China’s grootste biologische theeonderneming, reisde Karel laatst nogmaals naar China. “Bij aankomst bleek dat de opening van de theefabriek, was echter zes weken uitgesteld. Nu was er wel een International Tea Exhibition in Hangzhou, een beurs met ruim 2000 exposanten die allen het product ‘thee’ presenteerden. “Dat was voor mij een waar ‘theeparadijs’. Of ik aldaar een speech wilde verzorgen? Natuurlijk wilde ik dat.”

Karel, die één van de weinige westerlingen was, viel mede vanwege zijn lengte wel op. In 1990 kreeg hij een stempel met daarop zijn naam op fonetische wijze, in Chinese tekens. Karel Thieme klinkt dan als ”Gao Tieje Mee’. Vrij vertaald komt er dan ‘grote ijzeren wenkbrauw’ te staan.

Op een ander stempel die hij kreeg staat: ‘Use tea to make friends’.

“Bij veel stands werd mij gevraagd hun thee te proeven.” Totdat hem bij één van de stands sigaretten worden aangeboden. “Dat verwachtte ik natuurlijk niet.” Ze bleken van vijf verschillende soorten theebladeren gemaakt te zijn. “Vreemd genoeg met het motto: ‘Smoking tea is good for quitting’. “Als dit inderdaad rokers helpt om te stoppen, dan zouden hun smaakpapillen herstellen zodat men in plaats van rook kan genieten van Geurige Thee & Zuiver Water.”

De geschiedenis toont aan dat de voorloper van Karel al in de 7e eeuw leefde, genaamd Lu Yu. In zijn boek ‘The classic of tea’ schreef hij al zuiver bergwater voor, om thee te zetten.

Zo belanden we weer bij zuiver water “Niet alleen voor betere thee, ook groenten smaken beter! In gewoon kraanwater zitten veel onwenselijke (afval)stoffen, wat met name duidelijk wordt bij een kopje thee. Bereid met zuiver water heeft thee een mooie oranje kleur en optimale smaak. Dit in tegenstelling tot kraanwater, dan wordt de thee viezig bruin en laat een aanslag achter.

(Bron:papendrechtsnieuwsblad.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here