Bron:trouw.nl

Door:Erik van Zwam

Kenia trekt de vergunning van vier grote slachthuizen in om nog langer ezels te slachten. De abattoirs hebben een maand de tijd gekregen om met deze praktijk te stoppen. In nog geen tien jaar tijd is de ezelspopulatie in het land dramatisch gedaald, waarschijnlijk met de helft tot zo’n 900.000.

Oorzaak is de massale diefstal van ezels door criminele bendes van kleine arme boeren. In Kenia worden ezels, volgens dierenbeschermingsorganisaties, vaak onder gruwelijke omstandigheden gedood in de slachthuizen. Ze zouden soms zelfs met grote voorhamers worden doodgeslagen.

De oorzaak van het probleem van de massale ezeldiefstal en -slacht ligt in China. De ezelshuiden worden erheen geëxporteerd om een traditionele medicijn van te maken: ejiao. De gelatinepillen zouden goed zijn voor het libido, tegen onvruchtbaarheid, miskramen, onregelmatige menstruatie en de veroudering vertragen. Geen van deze werkingen is ooit bewezen, maar het bijgeloof in China is bijzonder sterk.

Ejiao 

In China is de ezelspopulatie zo gedecimeerd, dat na 2010 de ezels massaal uit Afrika gehaald worden. Bij de opkomende middenklasse is ejiao zeer populair, ook als statusproduct omdat het vroeger alleen in de hoogste kringen werd gebruikt.

Boeren in Kenia zien hun ezels verdwijnen. Het zijn lastdieren die ze nodig hebben om drinkwater te halen, het land te bewerken en de oogst naar de markt te brengen. Kenia zag de economische gevolgen op het platteland rap toenemen, waaronder de werkloosheid. Zonder ezel geen landbouwproductie.

Het slachtverbod van ezels zal slecht vallen in China. Drie van de vier abattoirs zijn in Chinese handen. Zij hebben zich de laatste jaren in Kenia gevestigd vanwege de lucratieve ezelslacht. De vrees is nu dat de slacht zich verplaatst naar landen als Ethiopië of Nigeria.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here