Bron:destentor.nl

Door:Mark Broersma

Vervoersmaatschappij Keolis gaat in Overijssel bussen inzetten die in China zijn gemaakt. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten na vragen van de PVV-fractie. Die partij vindt dat er uitsluitend had moeten worden gekozen voor bussen die in Nederland zijn gemaakt om hier de werkgelegenheid te stimuleren. De provincie geeft aan de keuze voor de Chinese bussen aan Keolis te laten en zich daar verder niet mee te gaan bemoeien. De PVV vindt die houding ‘te makkelijk’. 

Commissaris van de Koning Andries Heidema schrijft namens het College in een reactie op de PVV-vragen dat Keolis heeft gekozen voor een mix van typen voertuigen, waartoe onder meer ‘bussen van een Chinese fabrikant behoren’. De PVV pleitte er eerder voor om de order voor de productie van de bussen te geven aan het bedrijf VDL, dat bijna duizend mensen in Overijssel in dienst heeft.

Het College zegt op de hoogte te zijn van de belangrijke rol die VDL speelt voor de Overijsselse werkgelegenheid. Dat is echter geen reden om het bedrijf voor te trekken. De provincie schrijft dat zij daar bovendien ook helemaal niet over gaan. ‘De provincie schaft zelf geen bussen aan’.

Dreigende claims

De PVV stelde voor dat de provincie met Keolis in gesprek zou gaan om alsnog voor de aanschaf van Nederlandse bussen te pleiten. Heidema schrijft in zijn antwoorden dat de provincie dat niet van plan is. Ook hier wordt nog maar eens aangegeven dat de provincie niet gaat over de aanschaf van bussen. ‘Dit is de verantwoordelijkheid van de vervoerder’. Bemoeienis van de provincie bij dit proces kan ‘verstorend werken’ en de provincie vreest in dat geval claims te kunnen ontvangen van andere busfabrikanten en vervoerders, die dat als oneerlijke concurrentie kunnen zien.

‘Kwalijke zaak’

De PVV vindt dat de provincie haar verantwoordelijk afschuift op de vervoerder. ,,Nu leggen ze het naast zich neer, dat is te makkelijk. Waar een wil is, is een weg”, laat Statenlid Pool weten in een reactie. ,,Ik vind het onbestaanbaar en schandalig. Ik kan er met mijn hoofd niet bij”, doelt hij op de keuze voor Chinese bussen. ,,We gaan liever goedkoop spul uit China importeren dan onze eigen industrie te helpen. Ik vind dat kwalijk.” Pool zegt na te denken over het indienen van een motie die de provincie oproept alsnog in actie te komen en wil een debat over de kwestie. ,,We moeten de Nederlandse bussen gewoon aanschaffen en dat Chinese prut laten voor wat het is.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here