Bron:leidschdagblad.nl

De Leidse wetenschappelijke uitgeverij Koninklijke Brill staakt volgend jaar de uitgave van vier tijdschriften in China.

De uitgeverij is in verlegenheid gebracht nadat de hoofdredacteur van het tijdschrift ’Frontiers of Literary Studies in China’ (FLSC) een artikel censureerde dat al op wetenschappelijke kwaliteit was gecontroleerd. Omdat Brill zegt te staan voor vrijheid van meningsuiting en vrije wetenschapsbeoefening, zegt directeur Peter Coebergh censuur niet te kunnen accepteren.

Brill werkt in China samen met Higher Education Press (HEP), een onderwijsuitgeverij. HEP is een afdeling van het ministerie van Onderwijs in Beijing. De distributie van de wetenschappelijke tijdschriften in China doet HEP zelf, Brill verzorgt de internationale verspreiding.

Vorig jaar ontdekten FLSC-redacteuren Lorraine Wong en Jacob Edmond, uit Nieuw-Zeeland, dat een door hen goedgekeurd artikel toch niet was verschenen. Hierin neemt taalonderzoeker Jin Liu, die in de VS woont en werkt, het werk van de Chinese kunstenaar Li Xiaoguai onder de loep. Hij bedenkt taalgrapjes in het Chinees en noteert ze in karakters die als satire op het communistische systeem kunnen worden gelezen.

Toen Wong en Edmond de HEP om opheldering vroegen, zei hoofdredacteur Xudong Zhang dat zij censuur hadden kunnen verwachten en dat zij Liu’s artikel niet voor publicatie hadden mogen aanbieden. Daarop stapten zij naar Brill, dat de kwestie hoog opnam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here