Bron:ed.nl

Dooor:Harrie Verrijt 

VELDHOVEN – De levering van een chipmachine die werkt met extreem ultraviolet (EUV) licht aan een Chinese chipproducent is tijdelijk stopgezet.

Volgens een woordvoerder van ASML is dit gedaan omdat de verlenging van een licentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op zich laat wachten. De Japanse krant Nikkei Asian Review meldt dat volgens bronnen het besluit werd genomen onder druk van de Verenigde Staten. Dat land zou een rem op de ontwikkeling van de halfgeleidersector van China willen zetten.

Eerste Chinese EUV-bestelling

Het gaat om de eerste bestelling van een EUV-machine uit China, die in 2018 werd geplaatst. Volgens de Japanse krant zou ASML dit najaar de chipmachine leveren aan de Chinese chipfabrikant CMIC.

Dat de levering tijdelijk is opgeschort is volgens de woordvoerder van ASML een gevolg van het Verdrag van Wassenaar. Daarin hebben 42 landen afgesproken levering van gevoelige technologie aan een licentie te onderwerpen. Als de verlenging van deze licentie wordt afgegeven wordt de levering hervat. Levering van andere chipmachines van ASML aan klanten in China gaat gewoon door.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat EUV-technologie onder het Verdrag van Wassenaar valt, maar wil niet ingaan op deze kwestie. De landen bepalen jaarlijks in gezamenlijkheid welke goederen hieronder vallen. De termijn waarbinnen een licentie wordt afgegeven bedraagt maximaal 16 weken.

Zelfstandige chipindustrie

In de Nikkei Asian Review wordt de opschorting van de levering in de context geplaatst van pogingen van de Verenigde Staten om het ontwikkelen van een zelfstandige chipindustrie in China tegen te werken. Bijvoorbeeld door de Taiwanese chipfabrikant TSMC te verbieden om hoogwaardige chips te leveren aan het Chinese Huawei. Als ASML besluit om niet te leveren is dat een harde slag voor de ambities van China, merkt de krant op. Het haalt een bron dicht bij ASML aan die zegt dat ASML de VS niet voor het hoofd wil stoten. „Tegelijk wil ASML China en zijn Chinese klanten geen slecht gevoel geven, omdat China de snelst groeiende markt is.” In 2018 haalde ASML 19 procent van de omzet uit China.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here