Bron:1limburg.nl

Door:Joost Schreurs

Mocht China als eerste een vaccin hebben, dan hoeft Limburg niet te rekenen op voorrang. Dat zegt Hans Moleman, voormalig China-correspondent van de Volkskrant. Hij vindt dat Limburg de handelsbanden met China beter moet evalueren.

Onderhandelingssituatie

Limburg heeft sinds 2014 een samenwerkingsverband met de provincie Sichuan, maar volgens Moleman is dat geen voordeel als er een vaccin is: “Vergeet het maar dat de mensen in de Limburgse verpleeghuizen eerder aan de beurt zijn, mocht China als eerste een vaccin hebben. Dat moet je ook niet willen. De Chinees ziet dan een mooie onderhandelingspositie voor zichzelf.”

Naast het provinciale samenwerkingsverband hebben diverse Limburgse steden ook met Chinese steden aparte samenwerkingsverbanden. Zo heeft Maastricht een overeenkomst met de provinciehoofdstad van Sichuan, Chengdu.

Weinig uitkomst

Limburg zit niet naïef in de samenwerkingsverbanden, volgens Moleman: “Nee, Limburgse bestuurders weten donders goed wat voor vlees ze aan de haak hebben in China. Alleen is het aantrekkelijk om te kijken of je daar deals kan sluiten. Afgelopen jaren hebben laten zien dat er uit de vriendschapsbanden heel weinig komt. Eigenlijk zou deze pandemie een goed moment zijn om die hele periode tegen het licht te houden, daar een goede discussie over te hebben en te kijken wat het je heeft opgeleverd.”

Moleman ziet wel dat er een besef is ontstaan door het corona virus: “We moeten als het gaat om strategische zaken niet afhankelijk zijn van landen als China of Rusland. De pandemie heeft laten zien dat, zelfs met onbenullige zaken als mondkapjes, je in Europa een zelfstandige weerbaarheid moet hebben. En dat geldt ook voor de industrie.”

Vaccin

Ook bij de ontwikkeling van het vaccin is er weinig communicatie, zo zegt Astrid Oude Lashof, infectieloog van het MUMC+: “Het is heel veel ieder voor zich en we delen maar heel weinig. Het zou veel beter zijn als er meer wordt samengewerkt. Je ziet dat China hun eigen vaccin wil maken en de wereld laten zien dat zij dat goed kunnen. Tegelijkertijd willen bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten dat ook. Ik heb het idee dat er niet veel wordt gedeeld.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here