Bron:Parool

Door:Tom Kieft

‘Terrorisme’ noemt Peking het protest in Hongkong inmiddels. Op staatstelevisie is te zien hoe Chinese tanks aan de grens van de stadstaat klaarstaan voor ingrijpen.

Het geduld met de betogers in Hongkong lijkt in China op. Na tien weken protest in de financiële metropool die binnen China een zekere mate van zelfstandigheid geniet, bedient Peking zich van steeds dreigender taal. De protesten en de bezetting de Hongkongse luchthaven – maandag aanleiding al het vliegverkeer te staken – werden als ‘uitbarstingen van terrorisme’ aangemerkt. Het geweld zou hevig bestraft moeten worden: zonder mildheid, zonder genade.

Op de Chinese propagandazenders werden de betogers in Hongkong dinsdag gewaarschuwd. Zij zouden ‘om zelfvernietiging’ vragen. Videobeelden werden getoond van een verzameling van militaire voertuigen aan de grens van de stadstaat.

Honderden betogers waren dinsdagochtend weer naar Hongkong International Airport getrokken. Demonstranten hadden de luchthaven vannacht na vier dagen protest verlaten, een aankomsthal vol graffiti en posters achterlatend. In het weekend bleef de luchthaven open, maar maandag werd besloten hem dicht te doen. Honderden vluchten werden geannuleerd en de komende dagen worden nog vele vertragingen verwacht.

Aftreden

De autoriteiten in China en Hongkong lijken vastberaden een einde te maken aan het protest. Regeringsleider Carrie Lam, tegen wier leiderschap de demonstraties onder meer gericht zijn, en haar meerderen in Peking tonen zich onvermurwbaar over de eisen van de demonstranten. De betogers in Hongkong eisen onder meer het aftreden van Lam en meer democratie in het algemeen, zoals universeel stemrecht.

Lam trok maandag hard van leer tegen de betogers, die de stadstaat volgens haar in ‘een staat van paniek’ hebben gestort. Ze houdt hen verantwoordelijk voor de economische schade die Hongkong door de onrust leidt en verdedigde het harde politie-optreden van de afgelopen dagen. “Je kan niet zeggen dat de politie iets verkeerds heeft gedaan,” concludeerde ze maandag tegenover journalisten.

Agenten schoten – volgens getuigen bewust van zeer korte afstand – met rubberkogels op de menigten. Meerdere mensen raakten hierbij gewond, waaronder een vrouw in haar oog. Medebetogers bedekten daarop hun rechteroog met een rood bevlekte pleister als verwijzing hiernaar. Demonstranten gingen de politie afgelopen dagen te lijf met stenen, en ook werden brandbommen gegooid.

De demonstraties in Hongkong richtten zich aanvankelijk tegen een wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijker zou maken, maar gaan inmiddels over een breder pakket van democratische hervormingen en de invloed van China in het algemeen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here