André Oerlemans

Na twee behandelingen met een onderhuidse naald de ongeneeslijke pijn in je arm, been, nek of rug voelen afnemen. Het overkwam tientallen patiënten uit heel Nederland vrijdag en zaterdag in Dordrecht, waar de beroemde Chinese arts Dr. Zhonghua Fu (52) spreekuur hield.

Fu vond in 1996 een nieuwe methode uit om met behulp van onderhuidse naalden chronische pijnklachten en verkramping van spieren en zenuwen te verlichten: Fu’s Subcutaneous Needling, afgekort FSN. Hij heeft een eigen instituut in China en reist zo nu en dan de wereld rond om uitbehandelde patiënten te helpen en acupunctuurartsen de kneepjes van zijn behandelmethode bij te brengen.

Hij was onlangs in London, Frankfurt en afgelopen weekeind dus in Dordrecht, waar hij te gast was bij de China Acupuncture Clinic aan de Toulonselaan. ,,Een grote eer. We kregen hiervoor aanvragen uit het hele land, maar we konden maximaal veertig patiënten in twee dagen behandelen”, vertelt de Dordtse acupunctuurarts Hong Dong.

Vanuit Groningen

Jannie van der Meer en haar therapeut waren er helemaal voor uit Groningen gekomen. Ze kan haar nek en schouders niet bewegen van de pijn. ,,Ik ben uitbehandeld. Pijnstillers werken niet meer en de dokters adviseerden me methadon, maar dat weiger ik”, vertelt ze. ,,Ik voel dat ik na deze twee behandelingen minder pijn heb dus het lijkt aan te slaan. Bij Fu wil ik wel proefkonijn zijn.”

De Dordtse Margot Marres voelt overal pijn in haar spieren, vooral veroorzaakt door overbelasting, bijvoorbeeld bij het harp spelen. ,,Mijn huisarts zegt dat dit nooit meer over gaat en dat ik onbehandelbaar ben.” Acupunctuur geeft haar verlichting, maar op FSN reageerde ze nog beter. ,,Ik voel me absoluut beter”, zegt ze na de behandeling.

Hurken, buigen en bewegen

Zo vergaat het de meesten. Mensen kunnen ineens hun nek weer bewegen, hun rug buigen of op hun hurken zitten. Alles wordt zorgvuldig gevolgd, genoteerd en gedocumenteerd door de uitgenodigde artsen, die Fu van behandelkamer naar behandelkamer volgen als was hij een popster. Ook onder hen was er veel animo om naar Dordt te komen. ,,Er wilden zelfs collega’s uit het buitenland komen, maar we hadden slechts plaats voor twaalf”, legt Dong uit.

Het geheim van de behandeling zit volgens haar in de plaats waar de naalden worden gezet. ,,Het probleem zit in de spieren. Pijn is slechts het symptoom. Fu zorgt ervoor dat blokkades in spieren worden opgeheven en dat de bloedtoevoer weer op gang komt.”

(Bron:AD)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here