Bron:pigbusiness.nl

Door:Iede de Vries

De Nederlandse export van varkensvlees naar China is in de eerste vier maanden van dit jaar verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De verwachting is dat China komend jaar nog veel varkensvlees zal importeren, zeggen analisten van de Rabobank.

Uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Zuidoost-Azië en de daaropvolgende ruiming van bedrijven dwingen die getroffen landen om meer varkensvlees te importeren.

In China is de eigen productie in 2019 al fors gedaald, dit jaar wordt een verdere krimp verwacht met 15 tot 20 procent. De totale daling van de productie sinds de eerste AVP-uitbraak is ongeveer 35 procent. In Vietnam en op de Filipijnen gaat het om een daling van circa 10 procent.

VS

De Rabobank verwacht dat China dit jaar zo’n 3,5 miljoen ton zal importeren. Ondanks de onderlinge handelsproblemen zijn de Verenigde Staten toch de grootste exporteur van varkensvlees naar China. In de eerste vier maanden van dit jaar verzesvoudigde de VS de export in vergelijking met 2019. Nederland heeft de export in die periode weten te verdubbelen naar 100.000 ton, en staat daarmee op de zesde plaats.

Schaalvergroting

De Chinese overheid is bezig om de varkenssector fors te herstructureren. Schaalvergroting staat hierbij voorop. De herstructurering moet niet alleen leiden tot een hogere vleesproductie, maar ook tot meer voedselveiligheid en minder uitbraken van ziekten, zegt landbouwraad Wouter Verhey in Peking. ‘

„Het herstructureringsprogramma is door de coronacrisis stilgevallen. Nederlandse exporteurs profiteren hiervan, maar op langere termijn verwacht ik dat China steeds meer zelfvoorzienend wordt. Dat geldt overigens voor meer agrarische sectoren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here